U trendu

Sledeće nedelje stiže 33.000 doza MMR vakcina

Početkom sledeće sedmice biće isporučena celokupna količina naručenih vakcina koje štiti od morbila, rubeola i zaušaka, rečeno je danas Beti u Ministarstvu zdravlja.

Kako je objašnjeno, 33.000 doza MMR vakcina stiće će u utorak, 29. septembra.

Roditeljski portal Bebac apelovao je pre nekoliko dana na nadležne organe da po hitnom postupku obezbede MMR vakcine za sve domove zdravlja kako bi se sprečile epidemije malih boginja, morbila, rubeola i zauški na teritoriji cele Srbije.

„Zbog neažurnosti i neodgovornog ponašanja nadležnih za raspisivanje tendera, jednogodišnja deca već mesecima ne mogu da prime MMR vakcinu protiv malih boginja, rubeola i zauški, dok je kod sve dece predškolskog uzrasta revakcinacija ovom vakcinom odložena. Država opet, po ko zna koji put, pokazuje da joj zdravlje dece nije na listi prioriteta“, upozorio je Bebac.

Direktor Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Dragan Ilić rekao je danas za RTS-a da sporadična nestašica vakcina i eventualno kratkotrajno odlaganje vakcinacije neće uticati na dinamiku i obuhvat vakcinisane dece.

On je podsetio da bebe prvu dozu MMR vakcine mogu da prime od 12. do 15. meseca po rođenju, najkasnije do druge godine.

Ilić je rekao da svih ostalih vakcina ima dovoljno, dodavši da je „blagi zastoj“ nastao u nabavci oralnih vakcina protiv dečje paraliza jer se niko nije javio na tender, ali da i tih vakcina za sada ima dovoljno u domovima zdravlja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar