U trendu

Slike umetničkih dela na zastorima tokom obnove fasada

BEOGRAD, 18. aprila (Tannju) – Ubuduće na zastorima kojima se pokrivaju fasade tokom obnove biće slike umetničkih dela iz zbirke Narodnog muzeja, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Grad je, kako je rekao, doneo atakvu odluku, a juče je postavljen prvi takav zastor na fasadi zgrade na Kosančićevom vencu koja se obnavlja.

„Narednih meseci u užem centru Beograda i centru starog jezgra Zemuna obnovljamo više od 90 fasada zgrada koje predstavljaju spomenike kulture i pod zaštitom su države. Na zastorima svih ovih fasada biće postavljene slike umetničkih dela, a već naredne nedelje građani će moći to da vide u Brankovoj ulici, gde rekonstruišemo sve fasade sa desne strane u pravca ka Novom Beogradu“, rekao je Vesić.

On je dodao da će se na zastorima naći odštampane replike najpoznatijih dela srpskih umetnika poput Paje Jovanovića, Save Šumanovića, Milene Pavlović Barili, Milana Konjovića, ali i drugih domaćih i stranih velikana čija su dela izložena u Narodnom muzeju. Osim slika, na zastorima će stajati i informacije o muzeju i određenom umetniku.

Na taj način, kako je naveo, skrenućemo pažnju građana na ta impresivna dela i podstaći ih da posete Narodni muzej gde će moći da pogledaju originalna dela te dragocene zbirkere.

„Juče je počela obnova fasade zgrade u Ulici kralja Petra 1, a na zastoru koji je prekriva odštampana su čuvena dela ‘Plava vrata’ Milana Milovanovića iz 1917. godine i ‘Dereglije na Savi’ Nadežde Petrović iz 1907. godine, tako da će Beograđani i naši gosti koji posećuju Kosančićev venac moći da se upoznaju sa našom kulturom“, rekao je Vesić.

Za sanaciju ugroženih i arhitektonski najvrednijih fasada zadužen je Sekertarijat za stambeno-komunalne poslove koji radove obavlja u saradnji sa preduzećem „Gradsko stambeno“.
„S obzirom na to da su zgrade zaštićene kao kulturna dobra, rekonstrukcija i revitalizacija fasada neće menjati izgled, već će im samo vratiti nekadašnju lepotu i stari sjaj. Grad Beograd brine o svom nasleđu i već godinama radi na obnavljanju objekata od izuzeznog značaja i zaštiti spomenika kulture, tako da obnova ovih fasada predstavlja samo korak u očuvanju kulturnih dobara koja oslikavaju bogatu istoriju naše prestonice“, naveo je zamenik gradonačelnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar