U trendu

Sloboda medija okosnica procesa uključivanja u EU

Evropski komesar Johanes Han rekao je danas u Briselu da je sloboda medija i izražavanja okosnica procesa uključivanja balkanskih zemalja u Evropsku uniju i naglasio da su neosnovane tvrdnje da je EU „izgubila interes za slobodu sredstava informisanja na Zapadnom Balkanu“.

Han je naveo da će Evropska komisija uskoro objaviti godišnje izveštaje o napretku zemalja regiona ka EU i podvukao da „sloboda izražavanja i medija ima središnju ulogu u strategiji proširenja“.

„Dozvolite mi da kažem jasno: Sloboda medija je okosnica procesa uključivanja u EU i to nije podložno bilo kakvim pregovorima“, poručio je evropski komesar za proširenje na otvaranju konferencije o snaženju slobode medija na Zapadnom Balkanu i Turskoj, „Spik-ap“ (Speak-up).

Na ovoj, trećoj konferenciji „Spik-ap“ učestvuju novinari i urednici medija sa Zapadnog Balkana i Turske, zvaničnici Evropske komisije, medijski analitičari, predstavnici vlasti i stručnjaci međunarodnih, regionalnih i nacionalnih organizacija, zaduženih za pospešenje slobode izražavanja.

Han je upozorio da je u poslednje vreme učestalo zastrašivanje novinara u regionu i rekao da „valjane vladavine zakona u nekoj zemlji ne može biti ako ujedno mnogi sudovi donose presude protiv novinara samo zato što su kritikovali vladine zvaničnike“.

„Takođe ne može biti delotvornog sprovođenja zakona i valjane zaštite svakog građanina, ako novinari žive u strahu a vinovnicima (napada na njih) se ne sudi“, dodao je evropski komesar za proširenje.

Po njegovim rečima, „ne može se tvrditi da postoji transparentna tržišna privreda a istovremeno zatvarati oči pred netransparentnim vlasništvom medija… niti može biti transparentne, profesionalne državne uprave koja nije politizovana, ukoliko se javni novac troši na medije bez ikakvog uvida javnosti“.

Han je predočio da to znači da „pogoršanje stanja medija utiče na sveukupnu spremnost neke zemlje da se priključi EU“ i dodao da „oveštali interesi često otežavaju medijima da prežive“.

Evropski komesar je ukazao na to da je nužno uložiti znatno više napora da se obezbedi politička i finansijska nezavisnost servisa javnih tv i radio mreža, uz jačanje regulatornih agencija i sprečavanje ekonomskih pritisaka na sredstva informisanja, kao i preterane netransparatne koncentracije vlasništva nad medijima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar