U trendu

Slovenci brendirali jaja koja usporavaju Alchajmerovu bolest

Višegodišnjom selekcijom slovenački stručnjaci uspeli su da uzgoje jednu sortu kokošaka čija jaja navodno usporavaju napredovanje Alchajmerove bolesti i demencije, pišu slovenački mediji.

Kako prenosi agencija Hina da konzumiranje jaja „šentjernejske sorte“ kokošaka koja sadrže visoku koncentraciju holina pomaže obolelima od Alchajmera i dementnim osobama potvrdila je analiza Hemijskog instituta u Ljubljani.

„Jaje od te kokoške nazvali smo ‘holinček’ jer sadrži mnogo holina. To je materija važna za funkcionisanje ćelija, a suzbija nastanak rane demencije i Alchajmerove bolesti“, kazao je Stane Bregar iz udruženja koja promoviše uzgoj ovih kokošaka.

Kako prenose mediji, ta vrsta kokošaka dobila je ime po petlu – „šentjernejski petao“ (lat. gallus bartholomaeus) koji se na tom području gaji još od vremena starih Kelta.

„Naučno je utvrdjeno da taj petao, manje težine od ostalih sorti, ‘drži’ jato od oko 15 kokoši, 50 odsto više nego što je to slučaj s drugim vrstama. Narodski rečeno, naš petao ima nešto veći libido od ostalih. Kvalitetu jaja pomaže i to što su kokoške nosilice na slobodnoj ispaši u čistoj prirodi“, kazao je Bregar za Slovenske novice.

Slovenački mediji navode da se razmišlja čak i o osnivanju „banke gena“ kako bi se seme petla iz Šentjerneja očuvalo za buduće generacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)