U trendu

Smederevo: Potrošači duguju za grejanje 235 miliona dinara

Javnom preduzeću Grejanje Smederevo potrošači duguju 235 miliona dinara, od toga je oko 190 miliona dug gradjana, a preostalih 45 miliona duguju firme, rekao je direktor Grejanja Vladimir Kulagić.

Kulagić je agenciji Beta reko da je više od 1.000 opomena poslato potrošačima, da je oko 600 tužbi rešeno, ali i da oko 800 tužbi od ranije čeka na postupak u Osnovnom sudu.

Naglasio je da nema mnogo korisnika koji ne plaćaju već da istim potrošačima raste dug.

„JK Grejanje ima oko 5.000 korisnika, a velikih dužnika oko 250, i njihov dug neprekidno raste“, naveo je Kulagić.

Prema njegovim rečima, penzioneri su najredovnje platiše grejanja, dok u privrednom i uslužnom sektoru najredovnje obaveze izmiruje nekoliko banaka i apoteka.

„Za razliku od drugih gradova kojima lokalna uprava duguje za korisnike kojima se grejanje plaća, mi u Smederevu nemamo taj problem, jer nama gradska samouprava uredno izmiruje račune za grejanje škola, vrtića, Centra za kulturu“, rekao je Kulagić.

On je istakao da kod isključenja grejanja neplatišama, uglavnom mora da se radi uz asistenciju policije, ali i da ima gradjana koji sami žele da budu isključeni jer shvataju da ne mogu da plate.

„Procenat naplate se poboljšao od kako Grejanje angažuje sudske izvršitelje, ali, recimo, imamo firme koje su davno propale i jasno je da taj dug nikako ne možemo da naplatimo“, rekao je Vladimir Kulagić.

Javno preduzeće Grejanje potpisuje sporazum sa potrošačima za reprogram dugovanja i, zavisno od perioda u kome treba da se dug namiri, koji može da bude do tri godine, procentualno se otpisuje deo kamate.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar