U trendu

Smenjivanje Lopandića štetno za poziciju Srbije

Evropski pokret u Srbiji ocenio je danas da smenjivanje šefa Misije Srbije pri Evropskoj uniji Duška Lopandića može samo da šteti medjunarodnoj poziciji Srbije.

„Smatramo da je nedopustivo da se javnost obmanjuje tvrdnjama o navodnim propustima Lopandića zbog održavanja izložbe koju je inicirala hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu i čije bi sprečavanje bilo praktično nemoguće“, saopštio je Evropski pokret.

Navodi se u saopštenju i da je Lopandić sa pozicije šefa stalne Misije Srbije pri EU u godinama otvaranja pregovara o članstvu „besprekorno i samopregorno radio svoj posao“.

Ocenjuje se i da se njegovim smenjivanjem šalje poruka „svim odgovornim i sposobnim državnim službenicima u Srbiji i iz Srbije da su i napredovanje i kazna stvar partijske politike i ambicije, a ne stručnosti i znanja“.

Beogradski mediji objavili su danas da je vlada Srbije opozvala Lopandića zbog propusta vezanih za izložbu o Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu koju je organizovala hrvatska poslanica Marijana Petir zbog čega je Srbija uložila oštar protest.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je došlo do opoziva Lopandića koji je, u pismu šefu srspke diplomatije, ocenio da „drastična sankcija koja je primenjena prema njemu ne odgovara stepenu tzv. propusta, a još manje nepostojećim posledicama tog propusta“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar