najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Smenu Gašića ne treba gledati kao bilo čiju pobedu

Ombudsman Saša Janković ocenio je da će najavljena smena ministra odbrane Bratislava Gašića biti beskorisna “ako ljudi koji su ga vodili iz greške u grešku ne budu smenjeni”, jer će, kako je ocenio” i sledećeg ministra “lako navesti na pogrešan put”.

“Biće beskorisna, ako onaj ko bude ministar posle njega bude mislio da je Gašić ‘žrtvovan’. Biće beskorisna i ako se to tumači kao nečija pobeda”, kazao je Janković za list Blic.

On smatra da smena Gašića ne bi bila ni njegova pobeda, iako je javno preporučio njegov odlazak sa funkcije nakon što je, po oceni ombudsmana, ministar “rešio da krši zakon koji štiti sve gradjane od zloupotrebe državnih organa, da ne poštuje ustavna i zakonska ovlašćenja zaštitnika gradjana i da se time hvali”.

Zaštitnik gradjana je kritikovao i upliv stranaka u, kako je naveo, svaki segment života – zapošljavanje, lečenje i socijalna pitanja.

On je izjavio i da trenutno proverava sve mgućnosti i da će, ukoliko one postoje, uputiti i predlog zakona kojim bi se zabranilo učešće dece u svim stranačkim aktivnostima.

“Deci tamo, smatram, nije dobro mesto, čak i ako su roditelji saglasni. Politički angažman je za punoletne osobe”, zaključio je Janković.    

Govoreći o delovanju i uticaju zaštitnika gradjana, Janković je naveo da državni organi ispunjavaju oko 90 odsto preporuka ove institucije.

“To zna malo gradjana, jer ja uglavnom pričam o onim neispunjenim. Javnost mi pomaže da i one budu izvršene”, kazao je ombudsman.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike