U trendu

Sneg dobro došao pšenici u Pomoravlju

JAGODINA – Pšenici i ostalim ozimim strnim žitima u Pomoravskom okrugu, koji su u različitim fazama razvoja, ovaj sneg je veoma dobro došao, kao toplotni izolator, ali i da se popravi  stanje vlaga u zemljištu, posle suše, rekli su danas Tanjugu stručnjaci Poljopprivredno savetodavne stručne službe (PŠS) u Jagodini.

Zbog dugotrajne suše prošle jeseni, u ovom okrugu je pšenicom i ostalim strnim žitima, zasejano svega 65 odsto planiranih površina. Setva je kasnila i obavljana je, „kako je ko mogao, često i bez oranja, samo sa teškim tanjiračama i velike površine su tek u fazi klijanja i nicanja“.

Ovaj sneg će dobro doći i tek poniklim žitima, jer popravlja stanje vlage koja je neophodna, izjavio je novinarima stručni savetodavalac za ratarstvo PŠS Miodrag Simić.

On je ocenio da nema bojazni od izmrzavanja, i napomenuo da naše sorte pšenice mogu izdržati temeparuru i do minus 20 stepeni.

Simić je potsetio ratare da se pripreme za prihranu pšenice, koju trebaju obaviti u drugoj polovini februara.

U Pomoravskom okrugu, ozimim strnim žitima se godišnje seje oko 20.000 hektara, najviše pšenicom, oko 15.000 hekatra a ostalo ječmo, tritikalom…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar