U trendu

SNS sprovodi pritisak na javni servis

Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenilo je danas da Srpska napredna stranka, saopštenjem povodom gostovanja glavnog i odgovornog urednika Danasa Zorana Panovića u Drugom dnevniku RTS-a, vrši otvoren pritisak na uredjivačku politiku javnog servisa i pokazuje da ne shvata koncept javnog servisa.

„NUNS upozorava SNS da je obaveza novinara da sagovorniku postavi pitanja o najvažnijim društvenim temama, a da je suština postojanja javnog servisa, i medija uopšte, stvaranje mogućnosti da se čuju različita mišljenja“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Urednik Danasa Zoran Panović izjavio je u subotu na RTS-u da je premijer Aleksandar Vučić režirao politički napad na ambasadora Velike Britenije Denisa Kifa na proslavi sedmogodišnjice rada svoje stranke. Panović je ocenio da je Vučić morao da zna šta će u svom govoru poručiti režiser Emir Kusturica, koji je kritički govorio o ulozi Britanije u odnosu prema Srbiji.

SNS je ocenila da su „optužbe RTS-a i Panovića“ skandalozne i dodala da Vučić nije i nikada neće kontrolisati govore svojih prijatelja i gostiju.

„Režije i predstave ćemo uvek ostaviti RTS-u i raznim Panovićima“, navela je SNS.

NUNS je dodao da je SNS, vrednosnim izjednačavanjem stava sagovornika i pitanja voditelja Dnevnika, uz generalnu kvalifikaciju da su to „opužbe RTS-a“, pokazala da ne shvata koncept javnog servisa koji mora biti otvoren za svaku vrstu društvenog dijaloga.“NUNS je veoma zabrinut zbog ovakvih reakcija SNS-a i ignorisanja osnovnih postavki slobode javnog izražavanja kao osnova demokratije u svakom društvu. Srpska napredna stranka je najuticanija politička partija u Srbiji i njen stav prema medijskim slobodama je veoma značajan za ukupnu atmosferu na medijskoj sceni“, navodi se u reagovanju NUNS-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar