U trendu

SPC: Ukrajina već ima svoju kanonsku pravoslavnu crkvu

MOSKVA – Priznavanje autokefalnosti crkve u Ukrajini neće pomoći Ukrajini da izgradi ujedinjenu crkvu, nego će dovesti do pucanja jedinstva pravoslavlja, smatra arhijerej Srpske pravoslavne crkve, episkop backi Irinej Bulović.

„Ukrajina ima kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu koja ima status autonomne lokalne crkve koja odgovara Moskovskoj patrijaršiji. Ona uživa priznanje svih pravoslavnih crkava bez izuzetka i ostaje u punom zajedništvu sa njima“, poručio je arhierej Irinej.

On je podsetio da, pored kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, koja nije ni od koga tražila autokefalnost, u Ukrajini postoje tri raskolnička udruženja, kao i „agresivna unijatska zajednica“.

Njegove reči objavljene su na sajtu Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, i to je prva reakcija Srpske pravoslavne crkve na najnovije delovanje carigradskog patrijarha Vartolomeja u vezi sa pripremom davanja „ukrajinske autokefalnosti“.

Ta delovanja oštro je osudila i Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije, ocenivši ih kao invaziju na kanonsku teritoriju druge pomesne crkve.

Arhijereji Sinoda Beloruske pravoslavne crkve takođe su protestovali zbog tog poteza carigradskog patrijarha.

„Pregovori o autokefalnosti upravo se i vode s tim raskolnickim ‘crkvama’ i istovremeno sa državnim vlastima Ukrajine, bez prisustva kanonske crkve i protivno njenim željama“, poručio je vladika Irinej.

On je, takođe, kritikovao nedavne izjave patrijarha Vartolomeja o tome da „vaseljenski presto“ ima pravo da donosi odluke prema sopstvenom pravu i na sopstvenu inicijativu, prenebregavajući prethodno utvrđene granice autokefalnih pomesnih crkava i bez obzira na njihov stav ili protivljenje.

On je upozorio na dalekosežne posledice poteza koje donosi Vaseljenska patrijaršija.

„Oni uklanjaju barijere za brojne naknadne podele i raskole u svetu pravoslavnog hrišćanstva“, objasnio je.

„Stiče se utisak da će svaka raskolnička denominacija dobiti oproštaj i da će biti rehabilitivana, a naposletku će steći i status autokefalne crkve“, istakao je episkop Irinej.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.