U trendu

SPC zabrinuta zbog izgradnje Koridora 10 i zatrpavanja bazilike

Srpska pravoslavna crkva (SPC) izrazila je danas zabrinutost zbog planiranog zatrpavanja temelja bazilike blizu Bele Palanke, radi izgradnje novog autoputa Koridora 10 prema Bugarskoj, i pozvala nadležne organe da pronađu alternativno rešenje.

„Reč je o važnom i izuzetno značajnom arheološkom lokalitetu i stoga osećamo obavezu i odgovornost da ukažemo na činjenicu da je zatrpavanje ostataka ove bazilike neprihvatljivo i molimo nadležne da što pre pronađu alternativno rešenje kojim bi se konzervirani ostaci bazilike adekvatno zaštitili i sačuvali, a ne da se pokriju asfaltom, čime bi bila naneta ogromna šteta našem duhovnom i kulturnom nasleđu koje smo dužni da čuvamo i sačuvamo za buduće generacije“, navodi se u saopštenju Kabineta patrijarha Irineja.

Srpsko arheološko društvo pozvalo je ranije predsednika i premijera Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja i skupštinski odbor za kulturu da spreče zatrpavanje ranohrišćanske bazilike na lokalitetu Kladenčište, kod Bele Palanke.

Otkriće ranohrišćanske bazilike u blizini trase rimskog puta koji je spajao istočni i zapadni deo Rimskog carstva, nedaleko od antičke Remezijane (današnje Bele Palanke), rodnog mesta Svetog Nikite Remezijanskog, svedoči o samim počecima hrišćanske civilizacije na Balkanu, navelo je u saopštenju Srpsko arheološko društvo.

Zajedno sa ostacima iz Medijane, starohrišćanskim grobnicama u Nišu i Caričinim gradom, ovaj spomenik bi morao da bude zaštićen i na adekvatan način prezentiran svim zainteresovanim posetiocima, navodi se u saopštenju arheološkog društva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.