U trendu

Spoljna politika balansa izmedju Zapada i Rusije se neće menjati posle izbora

Nova vlada Srbije će posle izbora nastaviti da vodi spoljnu politiku balansiranja izmedju Zapada i Rusije, a veće promene kada su u pitanju odnosi u regionu može izazvati delovanje zapadnih sila, ocenjeno je danas na konferenciji „Spoljna politika Srbije posle izbora – promena ili kontinuitet“.

Predsednik Centra za medjunarodnu saradnju Stevica Dedjanski ocenio je da je uveren da će nova vlada nastaviti politiku balansa i održavanja što boljih odnosa sa Zapadom i Istokom.

„Zvaničan stav premijera Aleksandra Vučića, koji će očigledno i posle ovih izbora ponovo biti premijer, jeste da se politika Srbije neće menjati u bilo kom pravcu koji može biti koban po naše interese“, kazao je Dedjanski.

Prema njegovoj oceni, Vlada Srbije je u odnosima s Hrvatskom prelazila preko raznih stvari i trpela u interesu stabilnosti regiona.

„Moguće je da Hrvatska tako reaguje zbog odredjenih pritisaka koji se spremaju na Republiku Srpsku, mada treba sačekati da se završe izbori u Srbiji, jer politika koju Hrvatska sada vodi služi za unutarstranačku politiku, ali utiče i na politička dešavanja u Srbiji“, kazao je Dedjanski.

Dragomir Andjelković iz Foruma za odgovornu politiku takodje smatra da Hrvatska ima negativan stav prema Srbiji delom zbog toga što je aktuelna vlada nestabilna, a vodjenjem antisrpske politike može da poveća rejting, a delom je posledica geopolitičkih igara, pošto je Hrvatska demokratska zajednica izašla iz sfere uticaja Nemačke i tesno je povezana sa SAD.

„Moguće je da u široj igri SAD preko Hrvatske koče proces evrointegracija, ne zbog Srbije, Srbija tu nije bitna, tu je bitna Nemačka i neke veće stvari, a Srbija je u takvoj igri žrtva“, ocenio je Anjelković.

Dodao je da Srbija, i pored vrlo lošeg položaja Srba u Hrvatskoj, vodi vrlo odmerenu politiku i nastoji da ne zateže odnose.

„Očekujem u narednom periodu turbulencije u srpsko-hrvatskim odnosima po principu toplo-hladno, ali Srbija tu neće biti ona koja izaziva sukobe“, ocenio je Andjelković.

Prema njegovom mišljenju, neće biti velikih zaokreta u spoljnoj politici Srbije posle izbora ali to ne znači da neće biti evolutivnih promena.

„Može se destii da RS u narednom periodu bude izložena nekoj vrsti mirnodopske agresije, pokušaja njenog anuliranja i Srbija će u takvim okolnostima morati da stoji čvrsto iza Banjaluke“, kazao je Andjelković.

Ocenio je da je Crna Gora najslabija tačka spoljne politike Srbije, jer se tamo vrši „vrsta identitetskog genocida nad Srbima“ i „zatiranje srpskog nasledja“, a Srbija je bila suviše tolerantna radi dobrih odnosa s Podgoricom.

Glavni urednik internet portala Novi standard Željko Cvijanović izjavio je da će u narednom periodu biti evolutivnih promena koje će biti proizvod procesa na unutrašnjoj političkoj sceni i pomeranja biračkog tela u pravcu nacionalne politike.

Takodje, dodao je, postoji opasnost da promene budu izazvane delovanjem zapadnih sila, pošto su neki modeli uticaja Zapada na Srbiju iscrpljeni i „otvorene su mogućnosti da region bude destabilizovan“, pre svega u BiH, odnosno RS.

Politika hrvatske vlade, prema njegovom mišljenju, posledica je neke vrste „američkog otimanje hrvatske vlade od Nemaca“.

„Hrvatska je postala danas poligon za pritisak na Srbiju i to su momenti koji mogu da dovedu do stvaranja velike kize i promena u spoljno-političkom kursu“, kazao je Cvijanović i dodao da je drastičan pad uticaja Nemačke na medjunarodnoj sceni otežavajuća okolnost za Srbiju.

Dodao je da se spoljna politika balansa izmedju velikih sila može opisati kao „nečinjenje ničega što bi nateralo Zapad da izvrši odmazdu nad Srbijom i nečinjenje ničega što bi nateralo Rusiju da prestane da bude zaštitnik“.

Glavni urednik internet portala Vidovdan Branko Radun takodje smatra da je spoljna politika balansa neophodna i da se neće značajnije menjati.

Bitan momenat, prema njegovoj oceni, mogu biti izbori u SAD, pri čemu bi pobeda Hilari Klinton bila loša perspektiva za Srbiju i Republiku Srpsku, jer će ona, dodao je, insisitirati na unilateralizaciji BiH i priznanju Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.