U trendu

Spomenik Branku Pešiću završen i predat Skupštini grada Beograda

BEOGRAD – Spomenik Branku Pešiću je završen i predat je danas Skupštini grada Beograda, a na Zemunskom trgu biće postavljen na Dan Beograda, ili na Dan oslobođenja Beograda.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji je pre tri godine, kao zamenik gradonačelnika, inicirao odluku o izradi i postavljanju spomenika Pešiću, danas je posetio livnicu „Jeremić“ gde je video gotov spomenik.

Vesić je istakao da je danas 37 godina od smrti Pešića i da je sećanje na Pešića veoma ukorenjeno u Beogradu.

„Bio je red da dobije spomenik jer je to zaslužio. To je dobar primer kako možemo da kažemo hvala onima kiji su učinili nešto vredno za naše društvo“, rekao je Vesić.

On je dodao da je ovo i primer da spomenike ne moraju da dobijaju samo generali i vladari, već i ljudi koji su značajno obeležili naše društvo, a Branko Pešić je, kaže, jedan od njih.

Vesić je podsetio da je u vreme Pešića Beograd dobio autoput, Mostarsku petlju, Gazelu, Terazijski tunel, Beograđanku, BITEF i BEMUS i da je tada glavni grad postao prava metropola.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da će spomenik biti postavljen na Zemunskom trgu na Dan Beograda, ili na Dan oslobođenja Beograda, u zavisnosti od vremena završetka rekonstrukcije trga u Zemunu, gde je Pešić živeo.

Spomenik je delo vajara Marka Kratohvila, našeg umetnika koji živi u Los Anđelesu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar