U trendu

Spomenik Milici Rakić ponovo na Tašmajdanu do kraja septembra

Spomenik Milici Rakić, devojčici koja je stradala tokom bombardovanja 1999. godine, ponovo će biti postavljen do kraja septembra na Tašmajdanu, izjavio je Gradski menadžer Goran Vesić.

Kako je saopštio Beoinfro, spomenik se podiže na inicijativu premijera Aleksandra Vučića, biće pokriven kamerama a sama bista će, prema dogovoru sa Livnicom, imati ugrađen alarmni sistem, s obzirom da je spomenik koji je postavljen pre 15 godina dva puta bio na meti vandala.

„Kao građanina Beograda, sramota me je zato što spomenik ubijenoj devojčici moramo da štitimo kamerama i alarmnim sistemom ali nažalost dobro organizovanim kriminalnim grupama koje uništavaju spomenike, ništa nije sveto i ničega se ne plaše, niti stide“, ocenio je Vesić.

Postignut je i dogovor da Livnica Jeremić učestvuje donacijom u izradi spomenika srpskom piscu Borislavu Pekiću koji treba da bude postavljen na renoviranom Cvetnom trgu.

„Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda objaviće u narednom periodu javni poziv zainteresovanim kompanijama koje su spremne da doniraju novac za održavanje određenih spomenija kulture. Ovakva praksa decenijama postoji u mnogim evropskim prestonicama i na taj način se obezbeđuje čuvanje i održavanje spomenika kulture“, rekao je gradski menadžer i dodao da očekuje veliki odziv kompanija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.