U trendu

Spomenik Tucoviću ponovo na Slaviji,

na platou ispred NBS

BEOGRAD, 16. oktobra (Tanjug) – Bista Dimitrija Tucovića od danas je ponovo na Slaviji i nalazi se na platou kod Narodne banke Srbije, a predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je otkrivajući spomenik rekao da je ponosan što je spomenik vraćen na Slaviju, gde mu je i mesto.

Podsetio je da su ostaci Dimitrija Tucovića sahranjeni 2016. godine u Aleji zaslužnih građana uz sve državne i vojne počasti, kako to zaslužuje najveći teoretičar socijalističkog pokreta u Srbiji i čovek koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji Srbije i radničkog pokreta.

Njegov spomenik se i nalazio na Slaviji upravo zato što su se ovde nalazile nekadašnje barake radničkog pokreta i gde su bila okupljanja levičara u Beogradu, rekao je Nikodijević dodajući da je spomenik sada mnogo pristupačniji građanima jer mogu da priđu, polože cveće i odaju dužnu poštu.

„Drago mi je i što smo uspeli da završimo rekonstrukciju trga, ali i da vratimo spomenik pred samo obeležavanje stogodišnjice kraja Velikog rata koja će biti u novembru. Dimitrije Tucović je bio jedini političar u Srbiji koji je glasao protiv ratnih kredita, a onda otišao kao dobrovoljac u Prvi svetski rat da brani svoju zemlju, gde je i izgubio život. Mi smo zato dužni da čuvamo sećanje na Dimitrija Tucovića, ali i na sve one događaje važne za istoriju našeg naroda“, kazao je Nikodijević.

Zbog toga se, dodao je, prvi put zajednički obeležava Dan oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu i to manifestacijom „Dani slobode“ od 20. oktobra do 1. novembra.

Kako je naveo, program počinje 19. oktobra multimedijalnim spektaklom Ljubiše Ristića u Šećerani, nastavlja se 20. oktobra tradicionalnim defileom ulicama grada, a zatim će svaki dan biti posvećen jednoj zemlji saveznici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar