najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Spontano okupljanje i kontraskupovi nedovoljno definisani zakonom

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da u Nacrtu zakona o javnom okupljanju nije regulisano održavanje „kontra skupova“, a nedovoljno su definisani spontano okupljanje, kao i okupljanje u pokretu.

Na zajedničkoj sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost i Odbora za ljudska i manjinska prava, Brankica Janković je ocenila da u Nacrtu zakona kada je reč o okupljanju u pokretu nije predvidjena mogućnost da se okupljeni zaustave tokom pokreta, osim na polasku i završetku.

„Čini mi se da bi to bilo ograničavanje slobode okupljanja, ne ulazim u bezbednosni aspekt. Čini mi se da ni spontano okupljanje nije dovoljno definisano, jer je onemogućeno spontano okupljanje na koje neko povede ili pozove“, navela je ona.

Poverenica je navela da je potrebno da se još jednom proveri da li su sve odredbe u Nacrtu zakona u skladu sa OEBS-ovim smernicama za javno okupljanje.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je rekao da u članu Nacrta zakona postoji nejasna odredba „da nadležni organ vodi evidenciju u skladu sa propisima kojim je uredjena evidencija“ i ocenio da je to široko tumačenje.

Zamenik zaštitnika gradjana Miloš Janković kazao je da je vrlo neprijatna situacija „pravni vakuum“ koji je nastao zbog nepostojanja zakona.

Pravni vakuum je nastao 9. oktobra. Odlukom Ustavnog suda prethodni Zakon o okupljanju proglašen je neustavnim 9. aprila, a sud je objavljivanje ove odluke u Službenom glasniku odložio za šest meseci od njenog objavljivanja.

Predstavnici Saveza samostalnog sindikata i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata saglasili su se da je sa aspekta izražavanja nezadovoljstva na sindikalnim skupovima zakonski predlog manjkav i restriktivan.

„Zakon nije distancirao mirna okupljanja na kojima se izražava socijalno nezadovoljstvo od sportskih, verskih i drugih okupljanja“, kazao je Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata.

On je naveo da bi zakon trebalo da odredi mesto za mirno okupljanje i održavanje sindikalnih skupova i da taj sindikat za sindikalne skupove predlaže Trg Nikole Pašića u Beogradu.

On je predložio i da se skrati rok za prijavu skupova i ocenio da je osam dana previše.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić pohvalila je način održavanja javne rasprave o Nacrtu.

Ona je kritikovala odredbu kojom rešenje o zabrani skupa izdaje MUP, kao i to da policija skup može da prekine „naredjenjem“.

Prema njenim rečima, previsoke su i kazne za organizatore skupa koji skup održe na opasnom mestu ili bez izdate dozvole.

„Novčane kazne su od 70.000 do 120.000 za fizička lica koja organizuju skup. Zašto u Zakonu u radu nema kazne za poslodavce koji ne isplaćuju plate ili doprinose“, navela je Ranka Savić.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike