U trendu

Spor oko nadležnosti koči optužnicu za odlaganje otpada

Viša javna tužilaštva iz Sombora i Beograda i dalje se nisu dogovorila u čijoj je nadležanosti podizanje optužnice zbog odlaganja hiljada tona sumnjivog otpada na komunalnoj deponiji u Vrbasu, čime je neko stekao nezakonit profit od oko 17 miliona dinara, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Kako se navodi u policijskim materijalima koje je objavio VOICE, sumnja se da naftna isplaka, koja je odlagana na deponiju više od godinu dana, nije bila „zemlja rudarskog kvaliteta pogodna za sanaciju“, kako su tvrdili nadležni u JKP Standard iz Vrbasa, već netretirana naftna isplaka sa vojvođanskih bušotina u vlasništvu NIS Gaspromnjefta.

Sumnja se i da su počinjena prekršajna i krivična dela u javno-privatnom partnerstvu JKP Standard sa operaterima opasnim i neopasnim otpadom „Brem grupa“ i „Modekolo“ iz Beograda. U dokumentima do kojih je došao VOICE, navodi se da postoje sumnje da je na taj način obezbeđen i nezakonit profit od preko 17 miliona dinara.

Više javno tužilaštvo u Somboru navelo je da je iz policijskih izveštaja vidljivo postojanje prekršajne odgovornosti odgovornih lica u JKP Standard koji su postupali suprotno odredbama Zakona o upravljanju otpadom, s obzirom da nisu posedovali potrebne dozvole za odlaganje otpada koji su dovozili beogradska preduzeća „Modekolo“ i „Brem grupa“, koji su imali zaključene ugovore za zbrinjavanje otpada sa bušotina sa NIS Gaspromnjefta.

Isto tužilaštvo je navelo da je iz izveštaja „vidljivo postojanje osnova sumnje“ da su pomenuti operateri otpadom izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja tako što su od NIS Gaspromnjefta na ime troškova tretmana isplake na bušotinama naplatili iznos viši od 17 miliona, a tretman nisu izvršili, čime su oštetili NIS.

„Međutim, nijedna optužnica nije podignuta, jer se tužilaštva u Somboru i Beogradu spore oko nadležnosti. U fioci nadležnih čeka i pitanje moguće odgovornosti visokih državnih i lokalnih funkcionera, kao i predstavnika NIS Gaspromnjeft koji su – svi zajedno – navodno tretiranu naftnu isplaku prezentovali kao ‘neopasan otpad'“, piše VOICE.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar