U trendu

Sporazum o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara

Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara potpisali su danas u Beogradu predstavnici novinarskih udruženja, Republičkog javnog tužilaštva i državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković.

Biljana Popović Ivković rekla je novinarima u Palati Srbija da je cilj potpisanog Sporazum maksimalna zaštita novinara, a da taj dokument definiše „bliskiju saradnju i komunikaciju“ MUP-a, Republičkog javnog tužilaštva i novinarskih udruženja.

Ona je rekla da Sporazum predvidja formiranje stalne radne grupe za njegovo sprovodjenje i redovne sastanke u narednom periodu.

„Važno je što ćemo imati stalnu i kontinuiranu saradnju, jer baze podataka se razlikuju u MUP-u, u tužilaštvima i udruženjima novinara. Dogadja se u nekim situacijama da novinari prijave napad nekim udruženjima, a da to ne učine u MUP-u ili nadležnim tužilaštvima“, ocenila je Biljana Popović Ivković.

Istakla je da će u narednom periodu biti obezbedjena obuka novinara o krivično-pravnoj zaštiti, kao i o osnovama informacione bezbednosti internet portala i primene osnovnih mera zaštite.

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković rekao je da je Republičko javno tužilaštvo oduvek posvećivalo izrazitu pažnju slučajevima napada na novinare i da su sve raspoložive resurse upotrebljavali kako bi rešili te slučajeve.

„Nismo uvek bili uspešni. Nažalost postoje odredjena ograničenja koja su, prevashodno, dokaznog karaktera, ponekada i zakonskog. Čini mi se da je potpisivanje ovog sporazuma korak u dobrom pravcu, koji će uspeti da podvuče crtu u vezi onoga što je do sada uradjeno i da ćemo analizom onoga što je do sada bilo uspeti da postavimo pravac postupanja“, rekao je Stamenković.

On je kazao da će Sporazum poslužiti novinarima da razumeju šta je uopšte krivično delo, na koji način organi mogu da reaguju kako bi došlo do uskladjivanja svih baza podataka, a da u bazi Republičkog javnog tužilaštva od početka vodjenja postupaka ima oko 70 predmeta u raznim fazama postupanja.

Naveo je da će zajednička radna grupa uskoro biti formirana na dva nivoa  –  jedan nivo je opšteg tipa sastavljen od visokih predstavnika svih strana potpisnica koji će analizirati predmete i dogadjaje koji su u toku, dok će drugi nivo biti pojedničane radne grupe formirane na nivou apelacionih javnih tužilaštava nastaviti konkretno postupanje u tim predmetima.

„Bitna je obuka koja će biti sprovedena kako u javnim tužilaštvima, u direkcijama policije, tako i u novinarskim udruženjima, gde ćemo uzajamno jedni druge uspeti da podučimo o svim elementima neophodnim da bismo imali uspešno krivično pravno postupanje“, rekao je Stamenković.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović rekla je da postoji izvesna doza nepoverenja izmedju novinara i države, ocenivši da je Sporazum važan vid gradjenja poverenja, što je ključno.

„Važno je da saznamo zašto se ne mogu otkriti napadači na Davora Pašalića iz Foneta, da saznamo zašto još nisu pronadjeni oni koji su postavili bombu pod prozor Dejana Anastasijevića“, rekla je Ljiljana Smajlović.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike