U trendu

Sporazum o ZSO mora se dosledno poštovati

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić rekao je danas da se sporazum o Zajednici srpskih opština postignut 25. avgusta u Briselu mora dosledno poštovati.

„Pokrajinska vlada mora da usvoji izvršnu uredbu u istovetnom tekstu koji su premijeri usaglasili, bez izmena“, rekao je Djurić za agenciju Beta komentarišući izjavu portparolke visoke predstavnice EU Maje Kocijančič.

Ona je ranije danas za agenciju Beta kazala da je Evropska unija „primila na znanje stav Ustavnog suda Kosova da treba formirati Udruženje/Zajednicu opština sa srpskom većinom“, saglasno Sporazumu Beograd-Priština, i naglasila da „očekuje da sve strane poštuju tu odluku“.

Maja Kocijančič je Beti takodje izjavila da se sledeći susret na visokom nivou Beograd-Priština u okviru dijaloga očekuje „početkom 2016“.

„Mi očekujemo da sve strane poštuju tu odluku, tako da se što je brže moguće usvoji zakonski akt vlade Kosova o primeni tog Sporazuma i iz njega proizlazećeg Statuta“ ZSO, prenela je Maja Kocijančič stav EU.

Kosovska opozicija blokirala je rad parlamenta tražeći da se poništi sporazum o ZSO, pa je predsednica Kosova Atifete Jahjaga zatražila ocenu sporazuma od Ustavnog suda. Taj sud je 23. decembra podržao Sporazum o ZSO, uz ocenu da neki „pravni aspekti“ sporazuma nisu u duhu kosovskog Ustava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar