U trendu

Sporenja Slovenije i Hrvatske i za vino teran

Slovenija i Hrvatska se spore ne samo oko granice na moru već i oko toga ko polaže pravo na izvorno poreklo i evropsku zaštitu kraškog vina „teran“.

Hrvatska, koja je neupešno dokazivala da toj državi pripada izvorno poreklo istarskog pršuta i kranjske kobasice, pokušava prisvojiti i geografsko poreklo vina „teran“.

Zaštitu geografskog porekla vina „teran“ je Slovenija sa punopravnim članstvom u Evropskoj uniji prenela u evropski pravni poredak 2004. godine, a Hrvatska do 2011.godine, u vreme predpristupnih pregovora sa EU, nije postavljala nikakve zahteve koji bi se odnosili na taj proizvod.

Slovenački ministar poljoprivrede Dejan Židan je u Briselu tražio od Evropkse komisije da predstavi dokumentaciju sa kojom Hrvatska pokušava dokazati da polaže pravo na zaštitu geografskog porekla vina „teran“.

Kao svoj ključni argument, slovenačka strana je u razgovorima u Briselu istakla da je Komisija 2013. godine tri puta pravno definisala da je postupak oko zaštite „terana“ završen, što je iz sedišta Komisije i javno rečeno.

Hrvatska pitanje tog vina nije spominjala ni 2013.godine, kada je Slovenija morala ratifikovati pristup susedne države u EU.

Zaštita „terana“ je u Sloveniji bila ovih dana potisnuta aferom oko arbitraže o granici na moru izmedju dve države, a sada je ponovo izbila u prvi plan.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.