U trendu

Sporne izmene Zakona o komunalnoj policiji

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić saopštio je danas da su odredjene odredbe Predloga izmena Zakona o komunalnoj policiji sporne sa stanovišta ustavnih odredbi koje uredjuju zaštitu i obradu podataka o ličnosti.

U saopštenju, Šabić je naveo da se obratio Odboru Skupštine Srbije za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samoupravu imajući u vidu značaj zakona, u javnosti prisutne kontroverze u pogledu ovlašćenja komunalne policije, kao i sporne situacije u vezi s postupanjem komunalnih policajaca.

Poverenik je naglasio da primedbe daje isključivo sa stanovišta nadležnosti, kao i da u ranijoj fazi pripreme Predloga zakona nije bio u poziciji da da mišljenje jer mu, iako je to Poslovnikom vlade predvidjeno, Nacrt nije dostavljan, odnosno mišljenje nije ni traženo.

Šabić je naveo da prema odredbama Ustava obrada podataka o ličnosti, što se odnosi i na „podatke o psihofizičkoj sposobnosti za obavljanje poslova komunalne policije“, treba da bude uredjena zakonom i da se njeno uredjivanje ne može prepuštati podzakonskim aktima ministara.

Predlog izmena Zakona o komunalnoj policiji nalazi se u skupštinskoj proceduri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar