U trendu

Spreman sam da ponovo odem u Skupštinu

Šef delegacije Evropske unije Majkl Devenport izjavio je da je, ako bude pozvan, spreman da ponovo ode u Skupštinu Srbije i tamo predstavi Izveštaj Evropske komisije na sednici Odbora za evropske integracije.

„Spreman sam da ponovo odem ako me pozovu i ako budu obezbeđeni uslovi za neometano predstavljanje izveštaja i diskusiju o njemu, ali ja poziv još nisam dobio“, rekao je on u intervjuu za „Kurir“.

Devenport je odbacio tvrdnje da podržava proteste protiv Vlade Srbije i istakao da sa premijerom Aleksandrom Vučićem ima dobar profesionalni odnos.

„Te priče su kao naučna fantastika. Premijer i ja se poznajemo šest godina i on zna koliko sam posvećen da učinim Srbiju delom EU i zna da sam u kritičnim momentima odgovarao ekspresno na potrebe Srbije, kao što je bio slučaj sa Briselskim sporazumom 2013. ili sa poplavama 2014. Premijer je svestan toga i imamo dobar profesionalni odnos“, rekao je šef Delagacije EU.

Upitan šta je potrebno da Vlada Srbije uradi da bi Evropska komisija registrovala pomak u oblastima vladavine prava i slobode izražavanja, on je rekao da se neki pomaci navode, kao što je reforma pravosuđa.

Prema njegovim rečima, napretka nema u osiguravanju uslova za slobodu izražavanja i tu se ključne primedbe odnose na obezbeđivanje stabilnog finansiranja za javne servise.

On, međutim, dodaje da ima još važnih primedbi koje niko u javnosti ne pominje, kao na primer pitanje životne sredine, što je deo poglavlja 27, jer se najveći paket evropskih zakona odnosi baš na tu oblast.

„Reč je o veoma velikim investicijama. Zato bismo voleli da se srpski Nacionalni odbor za investicije konsoliduje da bi se olakšale investicije ove vrste i poboljšale kvalitet života. Ovo su ogromna ulaganja, neophodno je strateški planirati s pogledom u budućnost kako bi se na vreme pripremila budžetska sredstva i obezbedilo učešće donatora, investitora ili kreditora, kao što je recimo Evropska investiciona banka“, rekao je Devenport.

On je odrečno odgovorio na pitanje da li je ikada bilo nekih primedbi na način korišćenja evropskih fondova: „Ne, Evropski sud revizora detaljno prati i pregleda projekte koje vodi delegacija i projekte kojima upravlja Vlada Srbije. Poslednji izveštaj ovog suda krajnje pozitivno govori o korišćenju IPA fondova u Srbiji“.

Upitan zašto nije pomenut slučaj Savamale, on je rekao da Izveštaj Evropske komisije ne navodi pojedinačne slučajeve, posebno kada su oni pred pravosudnim organima. „Ali ova delegacija prati šta se događa sa tim slučajem i Brisel se redovno o tome izveštava“, dodao je.

Povodom njegove ranije konstatacije da zemlja kandidat za članstvo mora progresivno da usklađuje politiku sa spoljnom politikom EU, Devenport je rekao da to nije samo pitanje odnosa s Rusijom, već pitanje ukupne spoljne i bezbednosne politike.

„Pitanje sankcija Rusiji nije jedino pitanje u kojem Srbija svoju politiku nije ujednačila sa ostalim članicama EU. Mi bismo voleli da vidimo postepeno ujednačavanje srpske spoljne politike sa zajedničkom spoljnom politikom EU. Imali smo slučajeve vezane za problem Južnog kineskog mora, Zimbabvea, na primer, kojima se Srbija takođe nije priključila“, zaključio je šef Delegacije EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar