U trendu

SPS neće saradjivati sa opozicionim strankama

Socijalistička partija Srbije (SPS) neće saradjivati sa partijama koje su sada u opoziciji, izjavio je danas predsednik te partije Ivica Dačić.

„Prema tome, želim da skrenem pažnju bilo kome ko piše ili nas tera da idemo sa DS, Tadićevom strankom, Čankom, Čedom ili Dverima, bivšom Koštuničinom strankom, Šešeljevom strankom i tako dalje, a to ponekad kažu i naši prijatelji iz SNS-a da bi mi možda mogli sa njima. Evo da vam kažem ja: Idite vi sa njima, ako hoćete, mi nećemo“, kazao je Dačić u Skupštini Srbije.

On je po okončanju rasprave o amandmanima na Predlog zakona o medjunarodnim merama ograničavanja kazao da danas nije bio inspirisan da govori o političkim temama, jer u sali nema ljudi iz opozicije.

„O tome će se verovatno govoriti više na sednici skupštine u petak, kada će premijer biti ovde i kada ćemo biti svi iz vlade“, kazao je Dačić.

Predsednik socijalista je rekao da će sa koalicionim partnerima i dalje raditi u interesu budućnosti Srbije.

„Kao što je Djordje Milićević rekao, mi smo postigli značajne istorijske rezultate. Zajedno smo započeli 2012. godine ono što možda ima istorijski značaj za Srbiju i ubedjen sam da ćemo posle ovih izbora zajedno ići dalje u interesu budućnosti Srbije“, rekao je Dačić.

Dačić je izjavio i da predloženi Zakon o medjunarodnim merama ograničavanja ne znači da će Srbija uvoditi bilo kakve sankcije bilo kome, ako to nije u njenom intresu.

„Kada je reč o EU, pošto se svi konkretno interesuju za Rusiju. Mi zadržavamo našu politiku, koja ide za tim da želimo da se te sankcije ukinu. Ovaj zakon će doprineti kredibilnosti i kredibilitetu Vlade Srbije i pomoći će u daljem toku pregovora sa EU kada je reč o poglavlju 31“, rekao je Dačić po okončanju rasprave o amandmanima na taj zakonski predlog.

Dačić je tokom današnje rasprave rekao da je na Predlog zakona o medjunarodnim merama ograničavanja podneto 26 amandmana poslanika i dva amandmana Odbora za spoljne poslove.

On je naveo da je svrha amandmana bila da se poboljša tekst, ali da nije bilo amandmana koji bi suštinski promenili ovaj zakon i dodao da zakon ima samo 29 članova.

„Naša namera je bila da se prihvate amandmani koji će da poboljšaju kvalitet teksta. Vlada je prihvatila više od polovine amandmana, a pojedine amandmane zbog procedure, a neke zbog formulacija nismo prihvatili. Trudili smo se da bude obuhvaćena suština tih amandmana u amandmanima Odbora“ naveo je Dačić.

On je kazao da je „formalno pravno nemoguće“ da piše da će Srbija ispunjivati obaveze mera ograničavanja u skladu sa pravnim aktima EU jer Srbija nije član unije, pa je zato odlučeno da se to pitanje reši kroz amandman Odbora za spoljne poslove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar