U trendu

Srbi na 17. mestu po znanju engleskog jezika

Što je zemlja severnije, engleski se govori tečnije. Tako bi ukratko mogla da se prokomentariše lista poznavanja jezika koji nema najviše govornika na svetu kao maternji, ali dominira u poslovnom svetu, na internetu i u pop-kulturi.

Listu je sastavila privatna kompanija „Obrazovanje prvo” (Education First – EF), koja se bavi podučavanjem jezika. Indeks je u obzir uzeo rezultate onlajn testova skoro milion odraslih osoba iz 72 zemlje.

To znači da rezultati ne pokazuju znanje celokupnog stanovništva, već smo onih koji su tokom 2015. godine uradili njihov standardni test – EFSET.

Engleski kao nematernji najtečnije govore Holanđani, pa onda Danci i Šveđani. Srbija je na solidnom 17. mestu u grupi zemalja sa „visokim” znanjem.

Lista koju kompanija „Obrazovanje prvo” objavljuje šestu godinu zaredom pokazala je da se u većem delu sveta popravlja znanje ovog jezika i da je ono važan deo ekonomske snage jedne zemlje. Jedino su latinoameričke zemlje imale lošije rezultate u odnosu na prošlu godinu.

Severna Evropa je godinama suvereno na vrhu liste. Uz Holandiju, Dansku i Švedsku, i Norveška i Finska su svake godine među prvih pet. Holandija je ove godine napredovala za jednu poziciju, a Šveđani su pali na treće sa prošlogodišnjeg prvog mesta.

Za visokorangirane zemlje zajedničko je da imaju jak obrazovni sistem, ali to često nije dovoljno, prokomentarisao je Min Tran, direktor za istraživanja u kompaniji „Obrazovanje prvo”.

On je naglasio da je važan faktor da li se engleski govori u okruženju, kao na primer u Singapuru, gde se svakodnevno čuje na ulicama. Singapurci takođe slušaju muziku na engleskom, gledaju filmove i TV program.

Prvi put je ove godine jedna azijska država u grupi najboljih u kojoj je samo sedam zemalja, i to je upravo Singapur. Malezija i Filipini su među prvih 15.

Primećena je i razlika u znanju između polova, jer žene bolje prolaze na testovima.

„To smo videli u skoro svakoj zemlji, svakoj starosnoj grupi, svakoj grani privrede, čak i kada posmatramo poslovni engleski. Žene su svuda uvek bile bolje od muškaraca”, rekao je Min.

Srbija je u ovom slučaju izuzetak, jer engleski bolje govore muškarci nego žene – 61,38 prema 57,48 bodova u indeksu.

Poslednja tri mesta zauzeli su Laos, Libija i Irak. Od Srbije se lošije kotiraju i Ukrajina (41. mesto), Rusija (34. pozicija), Francuska (29. mesto), Italija(28. na listi) … Od zemalja bivše Jugoslavije na listi je jedino BiH, i to na 26. mestu.

(J. J. K.,Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar