U trendu

Srbi sa Kosova revoltirani porukom iz Brisela, uzdaju se u premijera

Ministri u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić danas su poručili, povodom amandmana u vezi sa poglavljem 35, koji ih je veoma uznemirio, da Srbi sa Kosova i Metohije imaju veliko poverenje i daju punu podršku premijeru Aleksandru Vučiću, uvereni da će odluka koju on donese biti u najboljem interesu Srba koji žive na KiM.

„Što se srpskog naroda na KiM i što se predstavnika Srba sa KiM tiče, premijer Vučić i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić imaju našu punu podršku u ovom delikatnom momentu“, rekao je Jevtić.

„Čini mi se da mi Srbi sa Kosova nikad nismo imali veću podršku nego što imamo danas kada je o Vladi Srbije reč“, rekao je Jevtić u Klokotu, dodajući da je siguran da će odluka koju donese premijer biti najbolja za Srbe koji žive na tim prostorima.

Vest iz Brisela ih je zabrinula, dodao je, ali su istovremeno sigurni da će Vlada Srbije postupiti na način koji će štititi interese i život Srba na KiM.

Marić je rekao da Međunarodna zajednica „mora da shvati da poslednjim potezima pokreće iseljavanje Srba,a da oni upravo od te međunarodne zajednice očekuju podršku.

„S onim što je stavljeno pred Srbiju mi smo zastrašeni i po malo revoltirani“, rekao je Marić.

I on i Jevtić, međutim, slazu se da ih ohrabruje to što nisu sami u celom procesu, i što se predstavnici Vlade Srbije sa njima konsultuju povodom ovakvih i sličnih pitanja.

Novi uslov Brisela: Srbija indirektno da prizna nezavisnost Kosova

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je sinoć da postoji novi amandman na predlog platforme za pregovaračko Poglavlje 35 kojim se dodatno pogoršavaju uslovi za evrointegracije Srbije i vrši pritisak da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova.

„Premijer Aleksandar Vučić veoma ozbiljno razmišlja o tome na koji način posmatrati budućnost procesa dijaloga, političkog života u zemlji, možda i same vlade“, rekao je Đurić je za RTS.

Đurić je rekao da se amandmanom vrši dodatni pritisak na Srbiju u pokušaju da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova i dodao da je predlagač amandamana Nemačka, a podržavaju ga Velika Britanija i Hrvatska.

On je rekao da će premijer, kao i cela vlada, u narednim danima veoma intenzivno razmišljati o tome šta i kako dalje.

Đurić je rekao da ima utisak da mnogi u EU ne razumeju šta se zapravo dešava i kakva je razmera problema sa kojima se suočavamo.

„Mnogi nisu verovali da ćemo, kada smo bili suočeni sa rezolucijom o Srebrenici, mi zatražiti pomoć od Rusije, pa smo je zatražili i pobedili smo, sprečili štetnu rezoluciju i da budemo označeni kao genocidni narod. Mislili su da nećemo uvesti kontramere kad je Hrvatska uvela blokadu na granici, pa smo uspeli da se izborimo“, naveo je Đurić.

On je rekao da EU treba otvoreno da kaže da li nas želi ili ne, ali da ovo što sad predstavljaju ne govori ništa dobro o željama i namerama u vezi sa učlanjenjem Srbije u EU.

U Briselu je večeras u toku neformalni sastanak premijera Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe sa evropskom komesarkom Federikom Mogerini, a Đurić kaže da je cela delegacija u Briselu  pogođena takvim razvojem događaja.

Đurić je rekao da Beograd želi da finalizuje odnose sa Prištinom i da razgovara.

„Moramo da se dogovaramo u korist svih građana, ali nemojte da tražite ni od premijera ni od srpske delegacije da rade protiv svog naroda, jer mi to nećemo“, rekao je Đurić.

Upitan da li ima nade da se sadržaj na papiru popravi, Đurić je rekao da naša delegacija ne bi bila u Briselu da ne veruje da razgovor ima smisla.

„Ali nije fer suočavati Srbiju sa novim uslovima, u ovom trenutku, kad radimo na reformama. To od onih koji se predstavljaju kao vaši prijatelji i koji vas žele kao deo svoje porodice jednostavno nije fer“, rekao je Đurić.

Dačić: Dogovoreno će biti sprovedeno,ali ni korak dalje

Sve što je dogovoreno u okviru briselskog sporazuma biće sprovedeno, ali nećemo ići ni korak dalje, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nakon runde briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Po završetku neformalnog sastanka premijera Srbije i kosovskog premijera sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, Dačić je sinoć novinarima u Briselu rekao da će premijer Aleksandar Vučić razjasniti sve nedoumice u vezi sa procesom normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Foto: Beta

Upitan da prokomentariše kontroverze u vezi sa Poglavljem 35 pregovaračkog procesa, Dačić je rekao da to takođe spada u premijerov resor.

U Briselu je sinoć održan neformalni sastanak, odnosno radna večera, koji je trajao oko dva i po sata.

Mogerini: Vučić i Mustafa za sprovođenje svih sporazuma

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa, ponovili su da ostaju posvećeni sprovođenju svih ranije postignutih sporazuma, naročito onih usvojenih 25. avgusta u Briselu, saopšteno je iz kabineta šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Dvojica premijera vodila su otvoren razgovor o trenutnoj situaciji u dijalogu, naročito kada je reč o sprovođenju sporazuma sklopljenih 25. avgusta“, navodi se u saopštenju, objavljenom na Tviter nalogu portparolke Mogerinijeve, Maje Kocijančič posle jučerašnjeg sastanka.

Mogerini je bila domaćin neformalne večere, kojoj su Vučić i Mustafa prisustvovali u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

 

3 komentara
  1. Lister

    Eto vam vaša EU… Evo nas maltretiraju 20 godina. Sve traže nekakve zahtjeve, što im mi kao neki botosi ispunjavamo. Rekao sam davno da se Evropa zeza sa Srbijom, i nikad nas neće primiti u nju, pa i da priznamo Kosovo. To su mentoli koje ne interesuje da je Kosovo naše, i oteto od njih i da je to duša SRBIJE. Nadam se da nikad nećemo priznati jedan otet dio naše teritorije kao suseda. To bi bila istorijska greška i poniženje srpskog roda! Takva Evropa nama ne treba, ona koja dezavujiše sve nas lepim pričama, a sve kontra i drugo radi od obećanog. Treba im reći „NE“ i dosta sa ucenama!

  2. Dragan

    Kad god je predsednik vlade „ozbiljno razmišljao“, obavezno je … do koske. Ovakve Đurićeve botovske izjave trebalo bi kao da uplaše sve u EU da će njihov „veliki prijatelj“ Vučić i njegova vlada da odu, pa će ga naslediti ljudi koji se protive ulasku Srbije u EU. Predsedniče, džaba ti fakultet ako do sada nisi ukapirao da se njima u EU … i za tebe i za tvoju vladu. Oni samo traže ulizice preko kojih mogu da ostvare svoje ciljeve. I ostvariće ih, i to upravo preko tvoje vlade. Zato ne laži narod, kad ćeš na kraju priznati državu Kosovo. Uostalom, mnogim potezima ste ti i tvoja vlada to već i učinili.

  3. dragan

    Šta vi ima da razmišljate, izmislili ste šta ste znali, sada je na redu narod da kaže šta misli. Odmah da raspišete referendum o tome da li da i dalje pregovarate ili ne i videćete šta dalje. Istovremeno da podnesete ostavke svi u vladi i da se raspišu vanredni izbori pre Nove godine, u decembru, za isti dan kada i referendum: u Švajcarskoj i za manje stvari prave referendum, a kamoli kada vam neko oduzima teritoriju i sve što na njoj ima: sve drugo je bez značaja, može se podvesti kao veleizdaja.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike