U trendu

Srbija će uprkos svemu otvoriti poglavlja 23 i 24

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da očekuje da pored svega Srbija otvori poglavlja 23 i 24 o pravosudju, osnovnim pravima, pravdi, slobodi i bezbednosti, jer su akcioni planovi za ta poglavlja dobro ocenjeni u skoro svim zemljama Evropske unije.

Selaković je povodom ocene Hrvatske da Srbija za otvaranje poglavlja 23 mora da ostvari standarde u poštovanju ljudskih prava, kao i punu saradnju sa Haškim tribunalom, rekao da su zahtevi Zagreba za EU pre pitanja bilateralne nego opšte važnosti i da ih treba ostaviti za susrete predstavnika Srbije i Hrvatske.

„Proces pridruživanja EU, čija je jedna faza i otvaranje poglavlja 23 i 24, je proces u kome je potrebno postići konsenzus o pitanjima od opšteg značaja, a ne ono što je od bilateralne važnosti, za odnos zemlje kandidata i jedne države članice“, rekao je Selaković za RTS.

On je dodao da je u zahtevima Hrvatske reč o bilateralnim pitanjima koje se postavljaju kao prepreka opštim pitanjima, o kojima je postignut dogovor sa 27 država EU.

Upitan o presudi bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću za ratne zločine tokom ratova 1990-ih, kazao da od Haškog tribunala ne očekuje ništa dobro i ocenio da presuda Karadžiću neće doneti pravdu i pomirenje u regionu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar