U trendu

Srbija da poboljša borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma

Savet Evrope pozvao je danas Srbiju da ustanovi jasnu krivičnu politiku za istrage i procese o pranju novca, kao i da uradi više u borbi protiv finansiranja terorizma.

U danas objavljenom izveštaju tela Saveta Evrope protiv pranja novca Manivol (MONEYVAL) vlasti u Srbiju su pohvaljene zbog poboljšanja pravnog i institucijalnog okvira, ali je utvrdjeno da Srbija ne radi dovoljno u sistematskoj borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Srbija je suočena s mnoštvom pretnji u vezi s pranjem novca, navodi se u izveštaju uz ocenu da najveća pretnja dolazi od organizovanih kriminalnih grupa umešanik u trgovinu drogama i ljudima.

Smatra se da utaja poreza i korupcija donose značajnu dobit kriminalu, navodi se u izveštaju o Srbiji i dodaje da su kupovina nekretnina, vredne pokretne imovine i investicije u hartije od vrednosti najčešće metode pranja novca, zbog čega su bankarstvo, doznake i sektor nekretnina posebno podložni rizicima od pranja novca.

„Mada je ustanovljeno je da banke i kompanije za doznake potpuno primenjuju efektivne mere protiv tih rizika, to nije uvek slučaj s agentima za nekretnine“, navodi Savet Evrope.

Vlasti u Srbiji su pohvaljene za napore u ispitivanju važnog slučaja za pranja novca povezano s organizovanim kriminalom, ali su pozvane da hitno urade nešto kako bi se osiguralo da se napori u borbi protiv pranja novca bili adekvatni rizicima s kojima se Srbija suočava u toj oblasti.

Treba ustanoviti jasnu krivičnu politiku za istrage i procese zbog pranja novca, uključujući pravljenje centralne baze podataka za sve slučajeve.

Sa separatističkim i ekstremističkim grupama u regionu, Srbija je suočena s povišenim rizicima finansiranja terorizma, posebno u vezi s neprofitnim sektorom i neformalnim novčanim doznakama.

Vlasti su prepoznale to i preduzele mere za suzbijanje tih rizika, navodi se izveštaju, ali i dodaje da nema osuda za finansiranje terorizma, dok je pokrenut samo jedan sudski postupak, navedeno je u izveštaju stručnjaka Saveta Evrope.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.