U trendu

Srbija da se izjasni da je protiv referenduma u RS

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da je potrebno da se Srbija izjasni protiv referenduma o Danu Republike Srpske (RS) jer se njime krši „Ustav dejtonske Bosne i Hercegovine (BiH)“ i najviše šteti Beogradu.

„Srbija mora da utiče da se referendum o Danu Republike Srpske, zakazan za 25. septembar, odloži i tako zaustavi sarajevski i banjalučki nacionalizam koji stoje iza njega“, navodi se u izjavi Jovanovića.

Prema njegovim rečima, predsednik RS Milorad Dodik organizovanjem referenduma ne samo da krši poredak BiH, već dovodi u pitanje mir izmedju Srba i Bošnjaka.

„Potreban je novi dogovor koji bi vratio odnose u okvire Dejtonskog dogovora. Prvi korak je odlaganje referenduma, a zatim razgovori“, ocenio je Jovanović i dodao da premijer i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić to moraju da zaustave, jer „Srbija ne sme da bude talac lidera prekodrinskih Srba“.

Referendum o Danu RS zakazan je za 25. septembar, iako je Ustavni sud BiH utvrdio da propisivanje 9. januara kao Dana Republike Srpske nije u skladu s Ustavom BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.