U trendu

Srbija i Zapadni Balkan nastavljaju evropski put

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da se u procesu pristupanja EU od Srbije traži vidljivo i održivo angažovanje na poboljšanju odnosa sa Kosovom.

„Od Srbije se u suštini traži kontinuirano angažovanje na vidljivom i održivom poboljšanju u odnosima sa Kosovom. Taj proces će osigurati da obe strane mogu da nastave svaka svojim evropskim putem izbegavajući da jedna drugu blokiraju u tim naporima“, rekao je Mekalister u intervjuu za portal Juropian Vestern Balkans (European Western Balkans-EWB).

Govoreći o nemačkoj politici prema Srbiji, Mekalister koji je nemački poslanik u Evropskom parlamentu, ocenio je da je politika Berlina konzistentna i da Nemačka ne menja svoju poziciju.

„Kancelarka Merkel je u bliskom i otvorenom dijalogu s premijerom Aleksandrom Vučićem i pored drugih vidova podrške pokrenula Berlinski proces 2014. Kada je reč o Bundestagu. relevantni dokument je rezolucija o Srbiji iz 2013. kojom se posebno naglašava proces normalizacije izmedju Kosova i Srbije i koja će nastaviti da uobličava pristup Nemačke kada je reč o pristupnim pregovorima Srbije i EU“, rekao je Mekalister.

Na pitanje o položaju Srbije izmedju EU i NATO s jedne i Rusije sa druge strane, Mekalister je kazao da se od Srbije očekuje da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku uskladi sa politikom EU i kada je u pitanju Rusija.

„Srbija ima tradicionalno snažne ekonomske, socijalne i kulturne veze sa Rusijom. Medjutim, Rusija jednostrano menja evropske granice pokušavajući da širi svoj uticaj i kontrolu na delove teritorija susednih zemalja. To je jedan od razloga što Srbija treba da uloži snažne napore da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku, uključujući i politiku prema Rusiji, prilagodi politici EU“, rekao je.

On je dodao da kada je reč o NATO, ohrabruje Srbiju da produbi veoma dobru i plodnu saradnju sa tim vojnim savezom, ali i da to što Srbija ne želi da postane članica nije problem.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, koji će sutra u Beogradu učestvovati na medjunarodnom skupu o novoj globalnoj strategiji EU, ocenio je za EWB da ishod referenduma o izlasku Britanije iz EU neće uticati na odlučnost EU da nastavi proces proširenja i podrži reformsku agendu u zemljama koje su njime obuhvaćene ali da izlaskom Britanije iz EU zemlje Zapadnog Balkana ostaju bez jednog od ključnih zagovornika proširenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.