U trendu

Srbija ima obrazovane ljude

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je danas da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema nacionalni okvir kvalifikacija koji je neophodan zbog povezivanja potreba tržišta rada i obrazovanja.Verbić je u Beogradu na javnom slušanju „Nacionalni okvir kvalifikacija – povezivanje obrazovanja i tržišta rada u Srbiji“ rekao da je zadatak za početak 2016. godine stvaranje takvog okvira, u kome treba da učestvuju ne samo Ministarstvo prosvete već i druga ministarstva, kao i poslodavci i sindikati.

„Nacionalni okvir će ostati mrtvo slovo na papiru ako ga radi samo država ili samo jedno ministarstvo. Za uspeh nacionalnog okvira kvalifikacija potrebno je da svi socijalni partneri budu podjednako uključeni i država i poslodavci i svi granski sindikati“, rekao je Verbić.

Verbić je kazao da se u školi stiču teorijska znanja i da praksa manjka, ali da je uprkos tome, malo zahteva poslodavaca da se takva situacija promeni.

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht rekla je da Srbija ima obrazovane ljude koji nisu prepoznati kao motor razvoja, zbog čega se događa da odlaze iz zemlje.“Oni koji imaju potencijal da budu elita našeg društva iz dana u dan odlaze, a država i društvo ne čine ništa da se taj trend preokrene“, istakla je Liht.

Prema njenim rečima, nacionalni okvir kvalifikacija je jedan od bitnijih koraka u ostvarivanju jedne sveukupne strategije razvoja Srbije.

Predsednica Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije Aleksandra Jerkov ukazala je da postoji čitav spektar zvanja koja se stiču, a na tržištu ne postoje.

Na javnom slušanju istaknuto je da je neophodno uskladiti potrebe tržišta sa obrazovanjem, jer ako postoje dobro obrazovana i pravilno usmerena deca, lakše će se naći posao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.