U trendu

Srbija je opet prvak Evrope – evo i u čemu

Srbija je već priznati evropski prvak!

Ne „kotiramo se loše“ ni po Indeksu bede!

Ovim „titulama“ dodajemo još jednu…

„Srbija je prva u Evropi po broju funkcionalno nepismenih, gde više od milion ljudi nema ni osnovnu školu, rečeno je na diskusiji Debatnog kluba „Šta nam je u glavi“.

„Srbija je druga zemlja u svetu po egzodusu mozgova i onda nam neko priča da se ne vraćamo u prošlost“, rekao je sociolog Ratko Božović.

On je istakao da je problem Srbije što svi idu za vođom, a ne za zakonom i da je uspostavljen autoritarni mentalitet. „Mi pripadamo manjini koja je na margini, javno mnjenje je bez dijaloga. Imamo problem što nema slobode, a bez slobode nema istine. Živimo u takvoj lažomaniji, da nam se istina čini kao nešto nestvarno“, rekao je Božović.

Ekonomista Miodrag Zec ocenio je da su društva koja su uspostavila kontinuitet i izgradila alogoritme društvenog života uspešna i vladaju civilizacijom. „To je primer Kine. Da li je car ili Si Đinping, to je mandarinski sistem. Mi Srbi se borimo protiv kontinuiteta i svaki naši izbori vode se parolama „promene, promene“. Nisi rešio osnovnu dilemu – revolucija ili pravo. Rusi vole autoritaran sistem i imaju Putina.

Drugo pitanje na koje nisi odgovorio je da li hoćeš tržišnu ekonomiju ili ne. To je kao da uđeš u prodavnicu da kupiš cipele, ali nisi siguran da li bi možda i papuče, pa zveraš okolo i izabereš šta je jeftinije. Kontinuitet je dobar ako znaš pravac, ali Srbija luta“, rekao je Zec.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić ocenio je da je Srbija podeljena „na ostrva koja se međusobno ne dodiruju“ i između kojih nema dijaloga. On smatra da bi uloga institucija trebalo da bude u uspostavljanju dijaloga.

Zoran Gavrilović iz Biroa za istraživanje društvenih istraživanja (BIRODI) rekao je da je ta organizacija radila istraživanja sa profesorima univerziteta, sudijama i tužiocima i građanstvom.

„U Srbiji je izražen taj osećaj besperspektivnosti. Anomičnost je naročito izražena kod mladih“, rekao je Gavrilović i naveo da 75 odsto ispitanika smatra da se ne zna ko govori istinu u ovoj zemlji, a sa tim stavom se slaže čak 91 odsto mladih od 18 do 29 godina.

Na pitanje o budućnosti života u Srbiji, optimističan stav ima 47 odsto ispitanika, ali samo svaki treći od 18 do 29 godina, rekao je Gavrilović. „Ono što nas je „potopilo“ jeste odgovor jedne učenice srednje škole u Boru zašto bismo se borili protiv korupcije u zemlji u kojoj ne želimo da živimo“, naveo je Gavrilović.“ (Bole__Ser)

Napišite i Vi šta mislite o ovoj temi na Forumu Krstarice…

Kakva ironija: komentarišući nepismenost, postala najbolji primer!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.