U trendu

Srbija jedina u Evropi nema zakon o besplatnoj pravnoj pomoći

Organizacije civilnog društva upozorile su danas da Srbija jedina u Evropi nema zakon o besplatnoj pravnoj pomoći i zahtevaju od nadležnih ministarstava, Vlade i poslanika da se takav zakon donese što hitnije.

„Zahtevamo neodložno usvajanje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i poštovanje minimuma standarda moderne zakonske regulative u ovoj noblasti“, navodi se u saopštenju Fonda za humanitarno pravo.

Fond dodaje da su organizacije civilnog društva pozvale nadležne da bez odlaganja okončaju postupak usvajanja pravnog okvira za pružanje besplatne pravne pomoći jer se njihovim korisnicima  –  siromašnima, žrtvama nasilja, trgovine ljudima, diskriminacije mora garantovati uvažavanje njihovih specifičnih potreba i položaja.

Fond navodi da ti ljudi „ne smeju biti taoci želje za bogaćenjem“.

Fond za humanitarno pravo podseća da je Srbija jedina država Evrope koja nema zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, iako se taj zakon smatra jednom od „početnih stepenica“ u napredovanju ka integraciji u Evropsku uniju.

Fond ocenjuje da Vlada i Skupština već deset godina „nemaju politički kapacitet“ da izvrše izričitu ustavnu obavezu donošenja takvog zakona.

„Savremen zakon o besplatnoj pravnoj pomoći mora da onemogući uspostavljanje monopolskog položaja u toj oblasti i obezbedi jednak pravni položaj svih pružalaca pomoći, što aktuelni nacrt zakona ne omogućava“, ukazuje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar