U trendu

Srbija mora da uskladjuje spoljnu politiku sa EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas u Beogradu da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU mora progresivno da uskladjuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s EU i da primenjuje restriktivne mere gde god je to neophodno.

Govoreći na konferenciji „Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike EU i Zapadni Balkan“, Mekalister je podsetio na rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj je Srbija pozvana da progresivno uskladi svoju politiku s politikom EU, uključujući odnos prema Rusiji, kao i na to da je EP sa žaljenjem konstatovao zajedničke vojne vežbe Srbije i Rusije.

„EP je time pokušao da signalizira Srbiji da nastavljanje dualnog pristupa Rusiji ne može da se na duge staze toleriše, jer agresivnost Rusije ne može da se toleriše“, rekao je Mekalister i dodao da EU uzima u obzir prijateljske i jake odnose Srbije s Rusijom.

Takodje je rekao da je Srbija sprovela deset puta više zajedničkih vojni vežbi sa zapadnim saveznicima nego sa Rusijom, ali da ne zna da li su toga svi svesni u Briselu.

Mekalister je rekao i da treba smanjiti energetsku zavisnost Srbije od Rusije i da u tom cilju treba više da se bavi projektom Energetske zajednice.

„Žan Klod Junker i ja smo u više navrata naglašavali da svih šest zemalja Zapadnog Balkana moraju biti uključene u sve strateške projekte vezane za energetiku“, dodao je Mekalister.

Mekalister je rekao da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu u EU i da je otvaranje poglavlja 23 i 24 sledeće sedmice „odavno zasluženo“.

„Zemlje Zapadnog Balkana nemaju samo evropsku perspektivu, nego imaju evropsku budućnost“, rekao je Mekalister, izrazivši nadu da će i druga nova poglavlja biti otvorena za vreme slovačkog predsedavanja EU.

Mekalister je pohvalio kontinuirano učešće Srbije u civilnim i vojnim misijama EU i doprinos Srbije zajedničkim ciljevima, dodavši da je angažman Srbij u misijama EU i UN impresivan.

„Vi ste se posvetili i uložili u dobru saradnju s NATO“, rekao je Mekalister i dodao da su odnosi Srbije i NATO od koristi za Srbiju, Alijansu i region.

Takodje je ponovio da članstvo u EU ne zahteva članstvo u NATO.

Govoreći o mogućim posledicama Bregzita, Mekalister je ocenio da je ishod referenduma u Velikoj Britaniji bio „užasna greška“ ali da se mora prihvatiti, kao i da je proces proširenja prvi put postao reverzibilan i da niko ne zna šta će se dešavati.

Mekalister je rekao da EU i Velika Britanija treba da uspostave dobrosusedske odnose i da ne budu „zle jedna prema drugoj“, ali da Britanija, ako želi pristup jedinstvenom evropskom tržištu mora da prihvati pravila EU i da inkorporira sve slobode i daje svoj finansijski doprinos institucijama EU.

Ishod referenduma, ocenio je Mekalister, ne bi trebalo da ima negativne posledice na napore da se nastavi proces proširenja i podrška reformskim procesima u zemljama kandidatima za članstvo u EU.

„EU se suočava s velikim neizvesnostima i izazovima i čvrsto verujemo da treba da jačamo a ne da slabimo posvećenost procesu proširenja“, rekao je Mekalister, ocenivši da je politika proširenja do sada  bila uspešna i da je doprinela promovisanju stabilnosti i bezbednosti u Evropi.

„Nastavite sa svojim dobrim radom, idite dugim putem koji ide ka članstvu u EU. To neće biti lako, ali ima puno ljudi koji vam pružaju podršku. Siguran sam da ćete, kada to bude neophodno usaglasiti i svoju spoljnu i bezbednosnu politiku“, izjavio je Mekalister.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.