U trendu

Srbija može da očekuje veću pomoć Brisela

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da Srbija može da očekuje veću pomoć Unije u zbrinjavanju izbeglica i dodao da je impresioniran načinom na koji Srbija brine o izbeglicama.

Devenport je za RTS rekao da je Evropska komisija već izdvojila velike sume za pomoć Srbiji u zbrinjavanju izbeglica, pre svega preko Crvenog krsta.

„Imresionirani smo radom Crvenog krsta. Prošle nedelje izdvojili smo 150.000 evra, a ove nedelje još 1,5 miliona evra za Srbiju i druge zemlje u regionu“, rekao je Devenport i dodao da Brisel želi da sada dođe do profesionalne procene tih potreba.

Prema njegovim rečima, EU je spremna da pomogne izgradnju centra za izbeglice.

„Premijer (Srbije Aleksandar) Vučić je tokom vikenda pomenuo planove da se izgradi centar za izbelice, spremni smo da pomognemo“, naveo je Devenport.

Devenport je podsetio da EU sarađuje i sa Vladom Srbije, ali i sa NVO sektorom, i dodao da je način na koji EU radi u Srbiji i ostalim zemljama regiona vidljiv nakon prošlogodišnjih poplava.

Kada je reč o modalitetima pomoći u zbrinjavanju izbeglica, šef Delegacije EU je podsetio na plan od pet tačaka šefa austrijske diplomatije Sebastrijana Kurca i dodao da EU ima niz projekata za jačanje administracije u takvim situacijama.

„Konkretno, ovde želimo da nastavimo saradnju sa Vladom, Ministarstvom rada, MUP-om, Komesarijatom za izbeglice. Želimo da u saradnji sa UNHCR-om dođe do konkretnog plana za pripremu za zimu“, naveo je Devenport.

Prema njegovim rečima, odnos prema migrantima biće deo godišnjeg izveštaja EK o napretku Srbije u evrointegracijama.

Sporazume Beograda i Prištine Devenport je ocenio kao veliki pomak.

„Kao što je rekla Angela Merkel, neće biti novih uslova u pridruživanju Srbije EU. Treba da dođe do implementacije tih sporazuma“, naveo je Davenport i dodao da je sada na zamljama članicama da odluče o tome kada će doći do otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.