U trendu

Srbija ne bi trebalo da se plaši terorističkih napada

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija ne bi trebalo da se plaši terorističkih napada zato što nikada nije bila kolonijalna sila, niti je pokoravala druge države.

Tokom posete Indoneziji Nikolić je u intervjuu televiziji Metro rekao da je Srbija sigurnija od mnogih drugih evropskih država i da je „to zaslužila i svojom istorijom“.

„Srbija nikada nije bila kolonijalna sila, nikada nije držala u ropstvu nijednu državu, nijedan narod. Pa tako i danas, Srbija nije izazvala krizu ni u Iraku ni u Siriji, ni u Libiji, ni Egiptu, ni Avganistanu“, rekao je Nikolić.

On je rekao da se Srbija nije priključivala krstašima koji su išli na Bliski istok da pokoravaju muslimane i da ih pretvaraju u hrišćane.

„Ničim nismo provocirali ni zaslužili, ne bi trebalo ni da se bojimo, ali strah je ljudska kategorija i kada vodite državu, ta odredjena vrsta straha za bezbednost svojih gradjana, mora da postoji“, rekao je predsednik.

Na pitanje da li strahuje od mogućih terorističkih napada od ljudi koji s izbeglicama prolaze kroz Srbiju, Nikolić je rekao da je veoma oprezan kada govori o terorističkim napadima, ali da Srbija ničim nije zaslužila da bude meta terorista, mada nema sigurne države u svetu pošto teroristi nemaju princip po kojem biraju mete.

„Naš odnos prema tim ljudima (migrantima) je tako dobar, da i ako medju njima ima terorista, Srbija je poslednja zemlja u kojoj bi učinili takav čin“, rekao je Nikolić.

On je rekao da je Kosovo direktno i indirektno povezano s ekstremističkom organizacijom Islamska država.

Nikolić je rekao da je direktna veza to što odredjeni broj stanovnika albanske nacionalnosti s Kosova odlazi u Siriju da se bori na strani Islamske države, a indirektna što je „takozvano Kosovo nastalo na isti načain“.

„Najpre organizovanjem terorističkih grupa koje su presretale vozove, autobuse, automobile, napadali gradjane, odvajali teritoriju koju su pokrivali. I kada su srpska vojska i policija ustanovili vlast na čitavoj toj teritoriji, onda nas je bombardovao NATO. Sklonili smo se s teritorije Kosova silom i onda su neke zemlje priznale Kosovo, iako su tokom terorističkih napade te oružane formacije nazivale terorističkim bandama kao što je to činio Ričard Holbruk iz SAD“, rekao je Nikolić.

On je rekao da se ne može garantovati da za pet ili deset godina neke države neće priznati nezavisnost Islamske države ako prethodno ne bude uništena.

„Da onda neće reći jednog dana ‘kako je Kosovo dobilo nezavisnost, tako i mi tražimo nezavisnost’, kao što su već neke druge otcepljene teritorije na pitanju Kosova izvlačile za sebe princip da isto to mogu da urade. Ako na terorizam gledate dobronamerno, ako mu dozvolite da se razvija, očekujte da to jednog dana zaista bude država“, rekao je Nikolić.

On je rekao da je Indonezija važna zemlja za Srbiju, zato što kao najveća muslimanska država na svetu utiče na mnoge druge države.

Nikolić je rekao da je čestitao predsedniku Djokou Vidodu što Indonezija uprkos velikim pritiscima i dalje ostaje pri stavu da teritorijalni integritet i suverenitet članice UN moraju da budu poštovani i očuvani.

Srbija je podržala Indoneziju da bude nestalna članica Saveta bezbednosti UN 2019-2020, a Indonezija je bila čvrsto na stavu da Kosovo ne može da bude članica Uneska, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da su na jučerašnjem sastanku Vidodo i on otvorili vrata za bolju ekonomsku saradnju dve zemlje i dodao da je Srbija izvanredno mesto za investiranje zato što je usvojila evropsko zakonodavstvo, i zato što ima dobre ocene i od EU i od Svetske banke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.