U trendu

Srbija ne može da bude veliki prihvatni centar za migrante

Ministar rada Aleksandar Vulin izjavio je danas u Nišu da Srbija ne može da dozvoli da njena teritorija bude veliki prihvatni centar za sve migrante koji ne mogu da nastave putovanje.

„Srbija se ponaša onako kako se ponašaju sve ostale zemlje na migrantskoj ruti. Kada su Slovenija i Hrvatska rekle da nema prolaza za migrante iz određenih zemalja, i Srbija je to isto uradila“, kazao je Vulin novinarima u Nišu.

Ministar je istakao da svako ima pravo da traži azil, ali da onaj ko traži azil nema pravo da bira u kojoj će ga zemlji tražiti, već to mora uraditi u prvoj zemlji u kojoj se zatekao.

Prema Vulinovim rečima, svaka zemlja je dužna da tražiocu azila omogući da prođe kroz određenu proceduru, a diskreciono pravo svake zemlje je da prihvati ili odbije zahtev tražioca azila.

Pojedine države EU saopštile su da više neće primati takozvane ekonomske migrante već samo izbeglice iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Avganistana.

Stotine ekonomskih migranata protestuje na granici Makedonije sa Grčkom, jer ih makedonske vlasti ne puštaju u tu državu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.