U trendu

Srbija neće dozvoliti Hrvatskoj da je ponižava

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Vlada Srbije zaprepašćena odlukom Hrvatske da ne pristane na otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 (o pravosudju i temeljnim pravima) i ne podrži evropski put Srbije.

„Za takvu odluku, Hrvatska nije imala nijedan jedini valjan razlog. Srbija je primila k znanju stav Hrvatske i Srbija neće dozvoliti da je bilo ko u Evropi i svetu, pa ni Hrvatska, na bilo koji način ucenjuje, ponižava i nipodaštava“, naveo je Vučić u saopštenju.

On je dodao i da je Srbija zemlja slobodarskog naroda i da nikada neće biti vreća za udaranje bilo kome.

Komitet za proširenje Saveta Evropske unije (COELA) je ranije danas u Briselu postigao saglasnost da se u junu otvori poglavlje 24 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, ali Hrvatska jedina i dalje odbija da pristane i na otvaranje poglavlja 23, rekli su agenciji Beta zvaničnici u EU koji su pratili sastanak COELA-e.

Zagreb je na zasedanjau COELA pre svega tražio da Srbija izmeni zakon i ukine regionalnu nadležnost suda za ratne zločine u Beogradu, kao i da garantuje da će hrvatska manjina biti automatski zastupljena u srpskom parlamentu, da bi Hrvatska kao jedina članica EU koja to još nije učinila, dala „zeleno svetlo“ za otvaranje poglavlja 23 pregovora o članstvu Srbija-EU u junu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.