U trendu

Srbija nema glomaznu već neefikasnu državnu upravu

Srbija nema glomaznu već neefikasnu državnu upravu, ocenila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić navodeći da je u prethodne dve godine oko 23.000 ljudi otišlo iz tih sektora.

Ana Brnabić je za nedeljnik „Novi magazin“ kazala da Srbija ima 6,5 činovnika na 100 gradjana što je manje nego u zemljama EU gde na 100 stanovnika dolazi 8-8,5 činovnika.

„Mi imamo neefikasnu državnu upravu i zato sada razgovaramo sa Ministarstvom finansija, koje nam je ključni partner u racionalizaciji, kako da se fokusiramo na mesta gde je ostao višak, ali i na dodavanje tamo gde sada postoji manjak“, rekla je ministarka.

Kako je navela, fokusi u 2017. godini biće na podršci ministarstvima zdravlja i prosvete, kao i na kadrovskom jačanju inspekcijskih službi i Uprave za agrarna plaćanja.

Prema njenim rečima, zaposleni u državnoj upravi „ne treba da strahuju“ u ovom trenutku jer su „već prošli ozbiljno teške rezove“ dok je situacija u lokalnim samoupravama „drugačija“.

„Neke su se racionalizovale same, pre nego što je došla direktiva sa republičkog nivoa, pokazale su da umeju da štite svoje budžete. Postoje i lokalne samouprave koje i danas ne poštuju odluku o maksimalnom broju zaposlenih i insistiraćemo da kod njih budu rezovi“, navela je Ana Brnabić.

Ona je ocenila da efikasnost uprave „može i mora“ da se povećava i na centralnom i na lokalnom nivou, zbog čega će akcenat biti na obuci činovnika.

„Svaki državni službenik je lice države, ambasador Vlade Srbije, a naši poslodavci su svi oni koji plaćaju porez, gradjani i privreda. Ali, kao da postoji stalna borba izmedju gradjana i šalterskih službenika i moramo da promenimo tu percepciju uvodjenjem elektronske uprave i obukom javnih službenika“, rekla je Ana Brnabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.