U trendu

Srbija nije kriva za migrantsku krizu

Srbija trpi milonske štete zbog odluke Hrvatske da zatvori granicu za teretni saobraćaj, poručio je u Briselu ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

„Srbija nije odgovorna za migrantsku krizu i shodno tome ne može da trpi posledice te krize“, rekao je Vulin novinarima nakon sastanka sa evropskim komesarom za unutrašnje poslove i migracije Dimitrosom Avramopolusom.

On je kazao da je i Avramopulos izrazio zabrinutost zbog ponašanja Hrvatske, koja je kao vid ekonomskog pritiska na Srbiju da ne usmerava migrante ka Hrvatskoj zatvorila granicu, te da je od komesara dobio pohvale na račun ophođenja Srbije prema migrantima.

„Ni Avramopulos nije umeo da mi odgovori kakve veze imaju migranti sa teretnim saobraćajem“, kazao je Vulin i dodao da je potpuno neprihvatljivo da Srbija trpi milionske štete zbog nastojanja da se humano ponaša prema izbeglicama.

On je objasnio da je Srbija registrovala migrante, ali da oni po srpskim i međunarodnim zakonima imaju pravo da se nakon toga slobodno kreću, a da Srbija, za razliku od nekih drugih zemalja, nije organizovala specijalne vozove i autobuse kako bi oni što pre napustili zemlju.

Upitan da li EU ima instrumente da prinudi Hrvatsku da otvori granicu, Vulin je kazao da to nije pitanje za njega, nego za ministre zemalja članica.

On nije želeo da precizira kakve će kontramere Srbija preduzeti ako Hrvatska danas do dva popodne ne otvori granicu, rekavši da će se to tek videti.

„Ja ću danas i na narednim sastancima insistirati da Srbija ne može da trpi posledice nečije nesposobnosti“, rekao je Vulin i ponovio optužbe na račun Hrvatske da nije učinila ništa da se pripremi za prihvat talasa migranata, iako se znalo da će on doći do njenih granica.

On je istakao da je Srbija spremna da se uključi u zajedničku evropsku politiku kada ona jednom bude formulisana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar