U trendu

Srbija nije pokrenula postupak izručenja bilo koga Hagu

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da Srbije nije pokrenula postupak izručenja bilo koga Haškom tribunalu.

„Nema govora o pokretanju postupka izručenja. Mi imamo postupak koji propisuju naši zakoni i naše medjunarodne obaveze i kao što smo u prethodnom periodu postupali, tako postupamo i u ovome“, kazao je Selaković na konferenciji za novinare Vladi Srbije.

Na pitanje novinara da li je Srbija pokrenula postupak izručenja troje funkcionera SRS Haškom sudu koje taj sud tribunal tereti za nepoštovanje, Selaković je kazao da postoje postupci koji se vode pred Višim sudom, odnosno, njegovim posebnim odeljenjem.

Na komentar novinara da Viši sud nije dobio predmet po kome bi mogli da postupaju, Selaković je kazao da misli da „stvar nije takva“.

„Dozvolićete da ili Viši sud ili ja imamo pravo da pogrešimo“, kazao je on i dodao da Srbija postupa u skladu sa svojim zakonskim propisima.

Selaković je rekao da mu ne prija to što država Srbija nije dobila odgovore o tome kako je došlo do toga da ne bude odobreno da se Zdravko Tolimir pusti da se leči i dodao da je on bio 10 Srbin protiv koga se vodio postupak u Haškom tribunalu.

„Ono što me takodje brine što ne dobijamo nikakve argumentovane i vidljive garancije da se  Dragomiru Miloševiću (Komandant sarajevsko-romanijskog korpusa VRS) i Milanu Martiću (nekadašnji predsednik republike Srpske Krajine) koje se nalaze na izdržavanju kazne u Estoniji pruža takav tretman koji se može smatrati ljudskim“, kazao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.