U trendu

Srbija nije učestvovala u izgradnji Gazivoda

Poslanik Skupštine Kosova i bivši ministar privrede u Vladi Ante Markovića Muhamet Mustafa izjavio je danas da Srbija ništa nije uložila u izgradnju jezera i Hidroelektrane Gazivode.

„Premijer Srbije Aleksandar Vučić se jako uhvatio za jezero Gazivode i kaže – neću ga dati, kao da je vlasnik. U planu Martija Ahtisarija, koji je osnov za status Kosova i koji je prihvatilo 111 država koje su priznale Kosovo jasno se kaže da imovina u okviru granica Kosova iz 1974. godine pripada narodu Kosova“, naveo je Mustafa na svoj nalogu na Fejsbuku.

On je naveo da je ta činjenica dobro poznata Vučiću i da on blefira kada kaže da su hidrocentrala i brana na Gazivodama izgrađene sredstvima Srbije.

„To je u potpunosti neistinito. Srbija nije investirala ni jedan cent u taj objekat. Taj objekat je izgrađen kreditom Svetske banke  i drugih kredita koje je uzelo Kosovo i koje je plaćalo i nastavlja i danas da plaća. Činjenica da akumulacija jezera dotiče i jedan deo teritorije Srbije, ne čini je (Srbiju) suvlasnikom. Uređenje ovih pitanja može se ostvariti prema sličnim praksama u međunarodnim odnosima“, piše Mustafa.

Pitanje Gazivoda i Valjača su sporna u razgovorima o energetici, koje vode delegacije Kosova i Srbije u dijalogu u Briselu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.