U trendu

Srbija nije zatvorila granicu prema Makedoniji

Ministar za rad zapošljavanje i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da su granice za migrante otvorene.

„Granice su otvorene. Republika Srbija nije ni na koji način zatvorila granicu prema Makedoniji, prema Bugarskoj ni prema bilo kojoj državi. Svako u skladu s pravilima koja su uspostavljena od Austrije i Slovenije ima prava da se kreće“, rekao je Vulin, a prenosi RTS.

Kako je naveo, Srbija će nastaviti da se drži svojih medjunarodnih obaveza i svako ko zatraži azil, bez obzira na koji je način ušao u zemlju, imaće pravo da udje u proceduru za azila.

„Da li će mu azil biti odobren ili ne, to je drugo pitanje, koje će se rešavati u skladu s našim i medjunarodnim zakonima“, rekao je Vulin.

Makedonija je ranije danas potvrdila navode grčke policije o zatvaranju svoje južne granice s Grčkom za migrante iz Avganistana, navodeći da „reaguju na domino efekat“ ograničenja koja su uveli njihovi severni susedi, uz navode da je i srpska strana zaustavila ulaz izbeglica iz Avganistana.

RTS javlja da je u prihvatni centar u Preševu tokom noći stiglo oko 500 migranata čija je registracija u toku. Oni posle dobijanja papira o boravku, nastavljaju put vozovima i autobusima ka Šidu.

Ta televizija javlja i da je noćas u zimski privremeni prihvatni centar na periferiji Subotice smešteno 58 migranata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar