U trendu

Srbija ostvarila napredak u reformskom procesu

Srbija je ostvarila napredak u reformskom procesu koji je iskazan kroz konkretne korake u procesu pristupanja, ocenjeno je u Briselu na neformalnom sastanku ministara i državnih sekretara zaduženih za evropske poslove u Bratislavi, saopštila je danas Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Na debati na kojoj su razmatrana pitanja nastavka politike proširenja, migrantske krize, strategije komunikacija, ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ponovila je da će politika pristupanja EU ostati prioritet i nakon formiranja nove Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije neće ni ubuduće podgrevati očekivanja gradjana zasnovana na nerealnim osnovama, već će formalni koraci u pregovorima biti utemeljeni na ostvarenim rezultatima.

„To se konkretno vidi i na primeru ekonomskih reformi koje su dale prve rezultate – Srbija će imati jednu od najvećih ekonomskih stopa rasta u Evropi u prvih šest meseci“, rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, to još nije dovoljno da bi gradjani osetili lični boljitak, ali sa ovako odgovornom i disciplinovanom ekonomskom politikom, uz privlačenje novih investicija, Srbija sigurno ide ka stabilnom ekonomskom oporavku i napretku.

Joksimović je dodala da je EU najveći i najznačajniji razvojni partner Srbije i da gradjani Srbije to mogu da osete i vide kroz razne projekte obnove i izgradnje puteva, mostova, škola, vrtića, bolnica.

Dodala je da je za Vladu proces pristupanja neodvojiv deo reformske politike i da se posmatra kao ulaganje u temelje izgradnje funkcionalne i efikasne države, kao i veći standard građana.

„U tom smislu, otvaranje poglavlja 23 i 24 doneće ubrzanje reformi u oblastima koje su važne za gradjane – od borbe protiv korupcije do reforme pravosudja u pravcu efikasnijih i kvalitetnijih procesa, borbe protiv organizovanog kriminala, vladavine prava, sigurnijeg pravnog ambijenta za privlačenje novih investicija i radnih mesta, manjinskih prava, stanja u medijima“, rekla je ona.

Joksimović je ocenila i da je neophodno uložiti dodatne napore za efikasno evropsko rešenje migrantske krize, ocenivši da su uvedene mere već dovele do blagog smanjenja broja ilegalnih migranata, koji u Srbiju ulaze iz Makedonije i Bugarske.

Prema njenim rečima EU treba da uloži dodatni napor za efikasniju kontrolu spoljnih granica, a neophodna je koordinisana zajednička politika, u kojoj će Srbija, kako je dodala, kao i do sada odgovorno učestvovati.

Ona je zahvalila komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu što podržava politiku proširenja zasnovanu na ostvarenim kriterijumima i poštovanju fer pravila za članstvo.

Han je poručio da EU treba da vrednuje i prepozna ostvareni rezultat koji je zemlja učinila na osnovu usvojenih standarda, da je to vrednovanje važno kako bi država i njeni gradani osetili konkretan napredak u evropskim integracijama.

Slovački državni sekretar za evropske poslove i koordinator slovačkog predsedavanja Ivan Korčok, izrazio je zadovoljstvo što su poglavlja 23 i 24 otvorena u prvim danima slovačkog predsedavanja, naglasivši da je nastavak politike proširenja EU jedan od prioritetnih ciljeva njenog predsedavanja.

Razgovarajući o strategiji komunikacija u oblasti evropskih integracija, učesnici sastanka su se složili da je važno gradjanima prezentovati konkretne koristi od procesa, i da uprkos svim izazovima sa kojima se EU suočava ona ostaje najbolje mesto za život i rad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar