Srbija – posrednik između Rusije i EU

Inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti, francuski istoričar Žan Pol Bled izjavio je danas da bi bilo legitimno da Srbija, s obzirom na istoriju, bude posrednik između Rusije i Evropske unije.

Bled je to rekao na konstataciju “Sputnjika” da se često može čuti da bi Srbija trebalo da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU koja podrazumeva sankcije Rusiji.

Odgovarajući na pitanje da li Srbija treba da se kreće ka EU i da li joj je tamo mesto, on je za Sputnjik rekao da je to pitanje koje prevashodno treba postaviti Srbima, da bi se saznalo da li im je to u interesu.

Srbija, kako tvrdi, treba jasno da manifestuje želju ako želi da uđe u Uniju i da mora da zna da će, ako to i učini, ući u sistem koji je sada vrlo krhak.

“Ako građani Srbije odluče da njihova zemlja treba da se pridruži EU, treba da znaju da se pridružuju sistemu koji je u ovom trenutku vrlo krhak”, rekao je Bled, počasni profesor Sorbone, specijalista za istoriju Srednje Evrope i vodeći francuski stručnjak za istoriju Nemačke i Habsburške monarhije i od prošle godine inostrani član SANU.

(Tanjug)

Ostavite komentar