U trendu

Srbija pozitivan igrač u migrantskoj krizi

Uprkos slabo razvijenom sistemu azila, ograničenim institucionalnim i smeštajnim kapacitetima i slučajevima kršenja ljudskih prava, Srbija je pozitivan igrač u migrantskoj krizi, ocenjuje se u dokumentu istraživačkog centra Evropskog parlamenta.

Politika otvorenih granica Srbije, njen politički diskurs i stav javnosti prema izbeglicama ocenjuju se kao prijateljski, navodi se u dokumentu „Uloga Srbije u migrantskoj krizi“ analitičarke u EP Veline Lilianove.

U izveštaju se ističe da je ogroman broj migranata koji je 2015. prošao preko Zapadnog Balkana na putu ka EU predstavljao izazov i za članice EU i za kandidate na njihovoj ruti, posebno Srbiju i Makedoniju.

Iako je Srbija uglavnom imala ulogu tranzitne zemlje, priliv migranata bio je humanitarni i finansijski teret za sistem azila zemlje.

U situaciji nepostojanja koordinisanog pristupa EU migrantskoj krizi, neke zemlje pribegle su unilateralnim merama, poput uvodjenja graničnih kontrola ili podizanja ograda, i tenzije sa susedima su porasle.

Srbija je u tim uslovima morala da se prilagodi kratkoročnim merama i odgovori najbolje što može.

Istovremeno je nakon sporazuma EU-Turska iz marta broj zahteva za azil u Srbiji povećan, što je predstavljalo dodatno opterećenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar