Srbija predsedava OEBS-u, a napada njene institucije

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je danas da ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov napadima neće zaustaviti kritike u društvu i da je razočaravajuće što Srbija kao predsedavajuća napada institucije OEBS-a.

„Vučić i Lavrov ne mogu i neće zustaviti kritike i slobodne glasove u našim društvima i drugde napadajući predstavnika OEBS-a za slobodu medija“, napisala je Mijatović na Tviteru u poruci upućenoj ruskom ministru i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

Lavrov i Vučić kritikovali su danas u Beogradu rad OEBS-ove kancelarije za slobodu medija oceniši da je ta institucija politizovana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora, Lavrov je rekao da bi u radu te institucije trebalo uspostaviti jasne standarde, ali da to nekim zemljama ne odgovara zato što im je „udobnije da imaju amorfne strukture koje su podložne manipulaciji“.

Vučić je rekao da je „prvi veliki orkestrirani napad neistinama na vladu Srbije i od strane Dunje Mijatović“ usledio nakon prošlogodišnjih poplava u Srbiji, ali da je kasnije „shvatio da to sa istinom, pravdom i činjenicama nema veze“. 

On je dodao da je navikao na udarce, svaki put kad pokuša da vodi suverenu politiku zemlje.

Lavrov je rekao i da predstavnicu za slobodu medija Dunja Mijatović nije reagovala na slučaj hapšenja dva turska novinara koji su uhapšeni samo zbog toga što su objavili informacije koje su imali i dodao da takvih slučajeva ima još.

Mijatović je u drugoj poruci navela da izjava Lavrova nije istinita i da je OEBS reagovao povodom stanja slobode medija u Ukrajini.

„Umesto rešavanja pretnji i napada na novinare napadaju se medjunarodne institucije“, navela je Dunja Mijatović.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike