Srbija razmišlja o uvodjenju reciprociteta Prištini

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić kazao je da se razmišlja da Srbija uvede mere reciprociteta za kamione sa Kosova, pošto su kamioni iz Srbije, medju kojima i oni sa naftom, i dalje blokirani.

“M nećemo ćutke čekati da naši interesi budu zgaženi. Ali mislim da još uvek postoji mali prostor da se ta stvar reši i očekujem neke dobre vesti u toku dana”, kazao je Djurić, gostujući na Radio-televiziji Srbije.

On je pozvao predstavnike Kosova da prestanu sa blokadom srpskih kamiona i medjunarodnu zajednicu da reaguje na dosadašnje ponašanje Prištine.

“Priština je uveliko prešla sve granice i ušla u crvenu zonu neprihvatljivog ponašanja. Mi ne sprečavamo bilo čiji kamion, sa bilo kakvim materijama da ulazi u centralnu Srbiju, nikada nismo branili Prištini da trguje. Ja više ne pitam Prištinu, pitam medjunarodne predstavnike kako mogu ovo da tolerišu”, kazao je Djurić.

Od 22. marta nijedno vozilo koje prevozi opasne materije, medju kojima su i naftni derivati, nije ušlo na Kosovo zbog mera reciprociteta, zbog čega Kosovo dnevno gubi 100 hiljada evra, saopštila je juče Carina Kosova.

Istovremeno, na Kosovo nije ušlo nijedno vozilo koje je prevozilo gas i maziva poreklom iz Srbije, a procenjeno je da dnevna šteta koju zbog zabrane imaju kompanije iz Srbije iznosi 21 hiljadu evra.

Do sada je ulazak na Kosovo zabranjen za pet cisterni koje su prevozile prirodni gas, maziva ili naftu.

Prema podacima Carine Kosova, iz Srbije je do uvodjenja reciprociteta dnevno na Kosovo ulazilo od 10 do 15 vozila sa prirodnim gasom, naftom i mazivima.

Inače, odluka Vlade Kosova nije zabranila uvoz već je samo odlučila da ne prizna ADR sertifikate, koji omogućavaju vozačima iz Srbije da upravljaju vozilima u kojima se prevozi opasna materija, kao što su nafta, naftni derivati i prirodni gas.

(Beta)

Ostavite komentar