U trendu

Srbija se ne meša u kretanje izbeglica

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović odbacio je danas tvrdnje da Srbija svesno preusmerava izbeglice prema Hrvatskoj, istakavši da se država ni na koji način ne meša u kretanje izbeglica niti ograničava njihovu slobodu kretanja.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u potpunosti odbacuje optužbe i zlonamerne tvrdnje da naša država svesno preusmerava izbeglice prema Hrvatskoj. Srbija se ni na koji način ne meša u kretanje izbeglica, niti ograničava njihovu slobodu kretanja. Svima je jasno da se na rute kojima prolaze migranti, ne može ni na koji način uticati, jer ljudi koji beže od rata u svojim zemljama, na sve načine žele da se domognu Zapadne Evrope“, rekao je Stefanović, saopštilo je njegovo ministarstvo.

Ministar je pozvao hrvatske vlasti da omoguće nesmetan protok robe i teretnog saobraćaja, jer blokada graničnih prelaza nanosi ogromnu štetu ekonomiji celog regiona i Evrope.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova je potpuno spremno da realizuje sve odluke Vlade Srbije, kao i naloge premijera, u smislu recipročnih mera prema Hrvatskoj, ukoliko se ne normalizuje protok robe i teretni saobraćaj“, dodao je ministar.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić poručio je ranije danas da je Hrvatska spremna da potpuno zatvori prelaz Bajakovo-Batrovci na granici sa Srbijom, ukoliko to bude potrebno i optužio Srbiju da organizovano šalje izbeglice u Hrvatsku, umesto u Mađarsku.

Hrvatski ministar je u ponedeljak u Opatovcu rekao da će sedam graničnih prelaza sa Srbijom ostati zatvoreno, dok Srbija ne promeni politiku prema kojoj izbeglice usmerava samo u Hrvatsku.

Zatvaranje jedinog otvorenog graničnog prelaza sa Srbijom, Bajakova, za teretni saobraćaj, Hrvatska nije posebno objasnila, osim što je hrvatski MUP u šturom saopštenju naveo da će odluka o obustavi biti na snazi „do stabilizacije stanja na graničnom prelazu Bregana-Obrežje“, između Hrvatske i Slovenije.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović ranije je odbacio mogućnost zatvaranja Bajakova, rekavši da bi to moglo da nanese štetu i Hrvatskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar