U trendu

Srbija suočena sa grubim ucenama

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je danas odluku Vlade Srbije o poništavanju svih pravnih akata i radnji privremenih institucija samouprave u Prištini u vezi s Trepčom, ocenivši da je Srbija u procesu evrointegracija suoxčena s grubim ucenama i pritiscima.

Kako se navodi u saopštenju, Linta smatra da je “jasno da je samoproglašena država Kosovo pion u rukama pojedinih zapadnih centara moći s ciljem da se Srbija natera da se odrekne svoje imovine na Kosovu i Metohiji, odnosno, svojih državnih preduzeća, banaka i ulaganja kroz razvojne fondove osamdesetih i devedesetih godina“.

Linta kaže da je Srbija suočena sa “grubim ucenama i pritiscima u procesu evropskih integracija, dok se albanskoj strani neprekidno gleda kroz prste iako još nije formirana Zajednica srpskih opština koja je dogovorena još pre tri godine“.

Smatra i da je pitanje srpske imovine utemeljeno u Rezoluciji 1244, Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i mnogim drugim dokumentima kao civilizacijska tekovina.

Ocenjujući da je procesom privatizacije na Kosovu i Metohiji oteta imovina Srbije i građana i prodata po niskim cenama, on je u saopštenju ukazao da je zbog toga potrebno da se objedine sve institucije i raspoloživi kapaciteti kako bi se zaštitila srpska imovina na Kosovu i Metohiji, a da je prvi korak u tom pravcu zahtev za poništavanje nezakonitih privatizacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.