najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Srbija treća u svetu po transparentnosti trgovine oružjem

Srbija je treća najtransparentnija država na svetu, posle Nemačke i Švajcarske, po uvidu javnosti u podatke o trgovini oružjem, saopšteno je na javnoj prezentaciji rezultata ostvarenih tokom realizacije Programa jačanja kontrole prometa naoružanja u zemljama Zapadnog Balkana.

Kako je istaknuto, zahvaljujući tom programu, i ostale zemlje regiona su ojačale nacionalne kapacitete za vođenje detaljne evidencije i precizno izveštavanje o trgovini oružjem i vojnom opremom, u skladu sa evropskim direktivama.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević izjavio je da je, gledajući obim na nivou izvoznih dozvola izdatih u protekle tri godine, izvoz oružja u Srbiji na konstantnom nivou i iznosi 750 miliona dolara.

“U poslednje tri do četiri godine je primetan porast tražnje na svetskom tržištu za ovom vrstom robe”, kazao je Nikčević, ukazujući na značaj jasnog i transparentnog kontrolisanja te vrste prometa.

Naime, Srbija je najveći proizvođač i trgovac naoružanjem i vojnom opremom, ali i robom dvostruke namene u ovom regionu, istakao je Nikčević.

On je rekao da je Srbija jedan od najznačajnijih izvoznika te vrste robe u jugoistočnoj Evropi, i ima široku paletu proizvoda i konkurentske prednosti na kojima treba dalje raditi.

“To je pozicija koja obavezuje našu industriju, ali i našu državu da bude odgovorna prema svom industrijskom sektoru, ali i prema partnerima u svetu koji traže da procedura izvoza i uvoza bude transparentna”, kazao je Nikčević.

On je naveo da su poslednjih godina najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srbije kada je reč o izvozu te vrste robe, SAD i brojne zemlje Bliskog Istoka.

Šef Kancelarije Centra za kontrolu malog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC) Ivan Zveržhanovski kazao je da je Srbija ostvarila značajan napredak u izveštavanju o trgovini oružjem i vojnom opremom, jer je, kako je, dodao, sredinom 2000. godine to bila gotovo tabu tema.

“Država maltene nije objavljivala podatke koliko ona sama trguje, koliko firme sa ove teritorije prodaju, koliko uvozimo…Srbija je sada treća najtransparentnija država na svetu, posle Nemačke i Švajcarske”, istakao je Zveržhanovski.

On je dodao da međutim, mesta za poboljšanje još ima, kao što je jačanje posteksportne kontrole, kao i internih i kontrolnih mehanizama same industrije.

Stalna predstavnica Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) Irena Vojačkova Solorano kazala je da kontrola trgovine lakog naoružanja i municije ne postoji radi sebe same, već da bi se to tržište stavilo pod okrilje vlada i sprečio nelegalni promet i organizovan kriminal.

Ona je ukazala da je to naročito važno u postkonfliktnim regionima, ocenivši da u regionu imamo “uspešnu priču” u toj vrsti kontrole i evidencije.

Vojni ataše Norveške u Srbiji pukovnik Tore Anderson istakao je da Norveška podržava unapređenje tog sistema u zemljama jugoistočne Evrope, kao i da je Program jačanja kontrole prometa naoružanja u balkanskim zemljama uspešno sproveden.

Norveška je 2008. godine dala 2,6 miliona dolara za te namene, a 2013. dodatnih 500.000 dolara, naveo je Anderson.

Pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Dragiša Mekić kazao je novinarima da u toj zemlji postoji veliko povećanje izvoza vojne industrije, naročito municije, pa neke fabrike rade čak i više nego pre ratnih kapaciteta.

Povećanje izvoza je od 30 do 40 odsto, a roba se izvozi u veliki broj zemalja – SAD, region, EU, Bliski Istok…, dodao je Mekić.

Program jačanja kontrole prometa naoružanja u zemljama Zapadnog Balkana sprovodi SEEAC u okviru UNDP uz podršku norveškog Ministarstva inostranih poslova, a tokom devetogodišnjeg sprovođenja ostvarena je saradnja sa relevantnim institucijama Albanije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Kako je navedeno, u periodu od 2007. do 2013. godine zemlje Zapadnog Balkana izvezle su oružje i vojnu opremu u vrednosti većoj od 1,6 milijardi dolara.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike